Közelgő Intel-AMD HEDT csata, újabb csúcs VGA-k

Átszervezés, felvásárlás, Threadripper, Core i9

Csendben zajlik továbbra is a PC-piac átalakulása, ami nem feltétlenül azért történik, mert olyan nagy a baj, ahogyan azt sokan láttatni szeretnék, de a cégek nyilvánvalóan nem engedhetik meg maguknak a veszteséget. Sőt, az előrehaladás érdekében néha meg kell hozni bizonyos döntéseket, amelyek aztán remélhetőleg jó útra vezetnek. Az elmúlt pár napban két olyan bejelentés is történt, ami azért jelzi, hogy ma már máshonnan fújnak a szelek. Az egyik ilyen a Corsair felvásárlása, ami nem ért bennünket annyira hideg zuhanyként, hiszen a múlt héten voltak ezzel kapcsolatos pletykák, de ezeknek a beteljesülése azért okozhatott némi vérnyomás-emelkedést. A másik hasonló esemény a tajvani Gigabyte belső átszervezése, amitől azt várják, hogy továbbra is biztosítsák a nyereséges működést.

Eközben szakadatlanul zakatol tovább a hardvervonat, ami számos bejelentést szállított a hátunk mögött hagyott hét során. Ebből jócskán kivette a részét az AMD, hiszen bejelentették, hogy a végfelhasználók számára is elérhetőek lesznek a Socket AM4 tokozású 7. generációs APU-k és CPU-k, illetve a legolcsóbb új processzorcsaládjukat, a Ryzen 3-at is leleplezték. Emellett számos hír született az érkező Threadripperről vagy azzal kapcsolatos dolgokról: Der8auernek sikerült bepillantania a kupak alá, megtudhattuk, mennyire lesz extrém a termék csomagolása, hogyan gondoskodik az AMD a már megvásárolt Asetek-alapú kompakt vízhűtők kompatibilitásáról, továbbá a nemrég említett Gigabyte is bemutatott egy Threadrippert fogadó X399-es alaplapot.

Nem tétlenkedtek az Intel portáján sem, hiszen megkezdték a 12-magos Core i9-7920X szállítását, emellett izmosodik a Gemini Lake platform, valamint megkapják a QuickAssist technológiát a cég Xeon D processzorai.

A drivereket sem kellett nélkülözni. Az AMD egy nagy frissítésnek felfogható Radeon Software-t adott ki számos új funkcióval, aminek külön cikket szenteltünk. Sajnos az már kevésbé jó hír, hogy ezzel együtt részükről teljesen megszűnt a Windows 8.1 támogatása. Az NVIDIA is egy nagyobb GeForce drivercsomaggal készült, igaz ők többnyire a szoftverekkel kapcsolatos bugok javítására helyezték a hangsúlyt, de ezen a téren a listát nézve nem végeztek félmunkát.


[+]

Amennyiben VGA-k, úgy meg kell említeni, hogy két GTX 1080 Ti-vel bővült az elérhető kártyák köre, de ezen belül is mindkettő az abszolút csúcskategóriában indul: a Colorful Kudan kártyája egy igen komoly hibrid hűtést kapott, míg az EVGA-tól származó K|ngp|n VGA tömény rézzel és LN2-vel hűtött extrém tuningra csábítja a vásárlókat, akik szeretnének 2 GHz feletti magórajelet elérni, mindezt persze nem két fillérért.


[+]

Az adattárolók szegmenségben a a WD, a Toshiba és a Lite-On újdonságairól számoltunk be. A WD nem meglepő módon a négy bit eltárolására alkalmas QLC NAND technológiát jelentette be, míg a WD a 64 rétegű BiCS3 memóriákra készített SSD sorozatot, amit a végfelhasználóknak kínál. A Lite-On is ebbe az irányba nyit a főként az OEM-eknek szánt tárolóik után saját névvel hoztak ki gyors, M.2 foglalatba illeszkedő SSD-ket.


[+]

Továbbá nem mehetünk el szó nélkül a Gigabyte apró alaplapra zsúfolt PC-je mellett, és amellett, hogy a Microsoft tovább részletezte a Windows 10 új feladatkezelőjét, illetve az USB 3.2 szabvány felbukkanása sem elhanyagolható fontossággal bír.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!