Mégis van ingyen ebéd! – Linux Mint 17.1 bemutató

Első élmény a Linux Minttel

A rendszer indulása után az MDM bejelentkező állja utunkat. Adjuk meg a telepítés során megadott jelszót, és kisvártatva megjelenik a Cinnamon elegáns felülete. Érdemes megfigyelni, hogy ez a rendszer ugyanaz, amit a LIVE során is láthattunk, nincs zsákbamacska!

Linux Mint 17.1
[+]

Emellett felugrik egy ablak, az Üdvözlőképernyő, amelyből a Linux Minttel kapcsolatos helyeket és eszközöket (például: adat-visszaállítás) érhetünk el. A Linux Mintre amúgy is jellemző általánosságban, hogy saját fejlesztésű programokkal próbálják még lakhatóvá tenni a rendszert.

Linux Mint 17.1
[+]

Ha minden igaz, a gépben lévő összes hardvereszközt felismerte a rendszer. Nincs utólagos illesztőprogram-telepítés, általában csak kis konfigurálásra, vagy még arra sincs szükség.

Linux
[+]

Az ablak alján a Panel van, amely méretben színben is megváltoztatható, elemei testreszabhatóak, de elhelyezni „csak” alulra vagy felülre (esetleg mindkét helyre) lehet. A Panel teljesen testreszabható, így most csak az alapbeállítást ismertetjük. A Panel bal szélén a „Menü” van.

Erre kattintva elérhetők:

  • a telepített programok – csoportokba szervezve, illetve a „Minden alkalmazás” csoportban egybe ömlesztve. Innen tudjuk megnyitni a Firefox böngészőt, a Gimp képszerkesztőt, a LibreOffice irodai programcsomag összetevőit, a VLC médialejátszót, a GThumb képrendezőt és importálót, a Simple Scan szkennelő programot, a Banshee hanglejátszót, a Pidgin azonnali üzenetküldőt, a Thunderbird levelezőklienst, a Transmission torrentklienst, a Számológépet, az Archívumkezelőt, és a Fájlok nevű alkalmazást, amely a Nemo nevű fájlkezelő
  • a „Beállítások” és „Adminisztráció” csoportok, amelyek nélkülözhetetlenek, ha testre szeretnénk szabni a rendszert
  • a „Helyek” nevű mappát, amelyben a leggyakrabban használt mappák vannak a Saját mappán belül. Ez a rész bővíthető a „Fájlok” fájlkezelőben új könyvjelző hozzáadásával
  • a „Legutóbbi” fájlokban az általunk megnyitott legutóbbi fájlok vannak
  • bal oldalt a „Kedvencek”, amelyre gyorsindításként kiemelhetőek kedvenc alkalmazásaink. Ide kerülnek a rendszer leállítását, újraindítását és zárolását (CTRL+ALT+L) végző hivatkozások is
  • a menü megnyitásakor pedig a keresőmezőbe gépelve szűrhetünk a menü tartalmában

A „Menü” a Windows logóval elcsúnyított „SUPER” gombbal is megnyitható, egy „SUPER” gomb lenyomásával és a kívánt karakterek leütésével keresve. Mutatok egy példát:

„SUPER” V L „ENTER”

Ennyivel már el is indítható a VLC. Gyorsabban, mint egerészve. Ráadásul bármely programhoz egyedi billentyűzetkombinációt is rendelhetünk, így ha sokallnánk az előbbi gépelést a Menü → Billentyűzet → Gyorsbillentyűk beállításnál hozzáadhatjuk a „SUPER + V”-t a VLC indításához.

Linux Mint 17.1
[+]

Ahhoz, hogy igen közel legyenek a kedvenc programok egér használata közben is, az ikonokat hozzáadhatjuk a Panelhez, vagy pedig kirakhatjuk az Asztalra is.

A Panelen elhelyezett ikonok közvetlenül a „Menü” mellett vannak, és alapból az Asztalt megjelenítő ikon, a Firefox, a Terminál (CTRL+ALT+T) és a „Saját fájlokat” (home) megjelenítő Fájlok ikonok vannak kint. Ettől jobbra a legnagyobb területen az éppen futó alkalmazások láthatók. Tovább haladva jobbra a Panel értesítési területre jutunk. Itt a bal oldalsó ikon a értesítések gyűjtője – ahol az általunk nem látott értesítések gyűlnek. Bal gombbal kattintva megnézhetjük őket. Mellette a felhasználói információkat és beállításokat találjuk, valamint a rendszer leállításához szükséges vezérlőelem van, majd tovább a Bluetooth (ha van), a wifi (ha van), a hangerőszabályzó és az akkumulátor (ha van) visszajelző ikonja látható, Nyugodtan ismerkedjünk meg velük, kattintsunk rájuk bal gombbal, vizsgáljuk meg, mit tudnak – mindent, amit kell. Ha a rendszerünk frissítésre szorul, akkor itt jelenik meg a kis pajzs ikon is, amelyre kattintva frissíthetjük rendszerünket. A Panel utolsó két eleme az óra (dátumkijelzéssel és bal gombbal kattintva naptárral), valamint az ablakválasztó, amellyel a megnyitott ablakok között válthatunk. Ha a Panelre jobb gombbal kattintunk, minden elemét testreszabhatjuk, megtudhatjuk róla micsoda és ki csinálta, vagy éppen eltávolíthatjuk. Így a jobb gombbal csak óvatosan!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények