Smart Brick, az okos Lego kiegészítő

Fényes jövő

IT Café: Van bármiféle kapcsolat, reakció az SBrickre a hivatalos Lego vállalat felől? Szerintetek lehetséges, hogy ők is pont valami hasonló vezérlőn dolgoznak? Volt esetleg a részetekről bármilyen kapcsolatteremtési próbálkozás velük? Ha igen, mi lett ebből?

Vengit: A publikus infó, amit adhatunk, hogy semmilyen együttműködésünk nincs a Legóval. Viszont mi nyitottan állunk minden megkereséshez nem csak a Legótól, hanem akár más cégektől is, akiket érdekelhet a technológiánk, és akik érdekeltek lehetnek az IoT szektorban.

IT Café: Jól értelmezem, hogy az SBrick jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő termék? Csak a webáruházatokban kapható, vagy vannak viszonteladók, forgalmazók is? Ha igen, mely országokban van forgalomban az SBrick? Magyarországon van forgalmazótok? Publikus adat, hogy nagyságrendileg mennyi SBricket értékesítettetek?

Vengit: Igen, kereskedelmi forgalomban kapható termék. Bárki megrendelheti az SBricket webshopunkból, és négy napon belül már a vásárlónál is lesz a kocka, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezett a rendelés.

A webshopunkon kívül egy komoly nemzetközi viszonteladói hálózattal is rendelkezünk. Nagyon sok országban vannak már viszonteladóink, szinte minden nagyobb országban megtalálhatóak vagyunk Ausztriától az USA-n és Oroszországon át Dél-Koreáig és természetesen a magyar piacon is. Első körben tízezer darab SBrick készült sorozatgyártásban. Ez a készlet vészesen fogy (a szerk. nagyjából kétezer darab kelt el a Kickstarter kampányban), ezért hamarosan újra gyártásra kerül egy nagyobb mennyiség.

IT Café: Vannak a csapatnak olyan tagjai, akik csak ezzel a projekttel foglalkoznak főállásban, kvázi ebből élnek?

Vengit: Igen, szerencsére elég felkapott most ez az IoT/Startup világ, így többen is vannak a csapatban, akik főállásban dolgoznak nálunk és ebből élnek. A csapatunk is kezd bővülni, éppen pár napja költöztünk egy nagyobb irodába, hogy kényelmesen elférjünk. Az előző helyet gyorsan kinőttük. Továbbra is keresünk új embereket, lehet hozzánk jelentkezni bátran.

IT Café: Szó volt arról, hogy nem csak Lego motorok, elektronika vezérlésére lesz alkalmas az SBrick, hanem különböző okoseszközökkel is együttműködhet. Ezzel az irányvonallal hogy álltok? Milyen szintű dolgokra lehet számítani? Pusztán eseményhez vagy távirányításhoz kötött ki-/bekapcsolásra vagy komolyabb dolgokra is?

Vengit: Hamarosan megjelenünk a piacon egy akkumulátorcsaláddal, ami kompatibilis lesz minden Lego Technic eszközzel. Nagyon érdekes szerkezet lesz, rengeteg hasznos funkcióval, ami úgy érezzük, igazán hiánypótló a legósok számára. Ezen kívül azon dolgozunk most, hogy az SBricket közelebb vigyük a robotikához. Elég sok tervünk van ezzel kapcsolatban, de konkrét dolgokat most még nem mondanánk.

IT Café: Vannak esetleg már "sbrickesíthető", nem Lego eszközök? Ehhez esetleg terveztek szenzorokat (fény, mozgás, áramkör nyitás-zárás stb.) készíteni, vagy valami létező rendszerrel (pl. ZigBee) kompatibilitást elérni?

Vengit: Jelenleg még csak Legó eszközök sbrickesíthetőek. A szenzorokkal kapcsolatban vannak terveink, de ezzel kapcsolatban nem szeretnénk többet mondani. A ZigBee és más hasonló rendszerek nincsenek tervben.

IT Café: Ha valaki szeretné kipróbálni az SBricket, hol teheti meg?

Vengit: Április végén a PlayIT-en, illetve május 15-17. között a budapesti Lego Store Show rendezvényen bárki kipróbálhatta az SBricket. Azt láttuk, hogy az érdeklődők imádták, hogy telefonról és tabletről irányíthatták a Lego autókat, nagyon sok gratulációt és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Jó volt látni, hogy az érdeklődők ennyire szeretik a terméket, ezért a jövőben szeretnénk minden nagyobb legós rendezvényen megjelenni és lehetőséget biztosítani az embereknek, hogy megtapasztalják, milyen érzés a telefonjukról irányítani a Lego építményeket.

Több külföldi Lego rendezvényre is kaptunk már meghívást, nyáron pedig még Budapesten is találkozhatnak velünk az érdeklődők. Tervben van egy nagyobb SBrick esemény, ahol mindenki kipróbálhatja majd a termékünket. Viszünk rengeteg SBrickkel felszerelt Lego autót, és bérlünk egy RC pályát, ahol egész nap lehet majd versenyezni és játszani az autókkal. Szerintünk nagyon jó móka lesz. Sajnos a konkrét időpont még nincs véglegesítve, de érdemes lesz figyelnie Facebook oldalunkat azoknak, akik nem szeretnének erről lemaradni.

Azóta történt