Virtuális valóság, űrpornó, hamis adótorony, Steam cuccok

Tarol a virtuális valóság, 8K, 10K, új Broadwellek

Pörgős napokon vagyunk túl, hiszen alig volt vége a Computexnek, máris folytatódott a bejelentéshullám az olyan nagy cégek portájáról, mint Apple, Microsoft, Oculus, Intel és még természetesen mások is. Ezeknek persze csak egy része volt hardveres kötődésű, de akad több is közöttük, mely a jövőben fontos vagy éppen meghatározó témát érintett.

Hogy mást ne említsünk, itt van rögtön a VR, azaz a Virtual Reality, magyarul a virtuális valóság. Talán ma még úgy érezzük, hogy ez az egész műfaj gyerekcipőben jár, ami igaz is, hiszen többnyire koncepciókkal és fejlesztés alatt álló termékekkel találkozunk manapság (mint például a héten bemutatott, egyébként izgalmasnak ígérkező FOVE), de minden jel arra utal, hogy a gyártók ebben az irányban gondolkodnak a jövőt illetően. Az alapokat viszont most kell kidolgozni és most kell eldönteni azt is, hogy ki melyik oldalra áll. A technológiában élen járó Oculus úgy látszik, már döntött is, és a Microsoftot választotta, illetve a Microsoft viszonozta ezt lépést. E bejelentéssel egyidőben az Oculus leleplezte a Rift végleges változatát, valamint egy új eszközt is megvillantottak, aminek segítségével interakcióba léphetünk majd a virtuális világgal.

Nem teketóriáznak a szoftvergyártók sem, hiszen aki lemarad, az kimarad, márpedig a VR előreláthatólag több lesz, mint játék, és a webet is meghódíthatja. Ehhez viszont meg kell teremteni a támogatást és a megfelelő böngészőket is, ami úgy tűnik, nem lesz probléma, ugyanis a Mozilla és a Google összefogott, hogy létrehozza a WebVR API-t, amit természetesen a kompatibilis böngészők is követni fognak. Emellett a tesztprogramok nagy öregje, a Futuremark is bejelentette, hogy készül az első VR tesztprogrammal, a VRMarkkal, ami egy új aspektusból vizsgálná és mérné a VR-rendszerek teljesítményét.

Konzoltéren is volt mozgolódás. A Microsoft bejelentette, hogy hamarosan elérhető lesz a frissített Xbox One, ami nem egy nagyobb átdolgozás, de több ponton is hozzányúltak a pakkhoz. Az androidos konzolpiac élmenője, az OUYA eközben tovább szenved, de lehet, hogy hamarosan megoldódnak a problémái, ha igazak a pletykák, miszerint az egyik ismert cég pályázik rá. Érdemes lesz figyelni a piac alakulását ezen a téren, ugyanis már megvan az időpont, amikor a Valve beszáll a játékba Steam kontrollerrel, az új Steam Linkkel, no és persze a Steam masinákkal.

Említettük a bevezetőben, hogy az Intel és az Apple neve is előkerült a napokban. A processzorgyártó neve a Broadwell kapcsán került reflektorfénybe, ugyanis megérkezett a CPU beágyazott rendszerekbe szánt változata, valamint frissítette a Broadwell-U alapokkal rendelkező Celeron processzorokat is. Az almás cég viszont eheti bejelentéseinél a Watch okosórára, pontosabban annak új operációs rendszerére, a watchOS 2-re fókuszált első ízben, majd és a Metal API-val kapcsolatosan jelentették be, hogy az iOS után az OS X-nél is bevetik.

Végezetül a fotózás és a házimozi szerelmeseinek is szállítottunk friss híreket. A Sony bejelentette legújabb csúcs tükör nélküli masináját, az A7R II-t, amit elődjéhez képest sikerült számos értékes újítással felruházni. A YouTube megkezdte a 8K-s tartalomszolgáltatást, amire valószínűleg kevés felhasználónak lesz szüksége egyelőre, noha jelzésértékű, hogy a vállalatok már ennél nagyobb felbontásban gondolkodnak jövőt illetően; elég, ha vetünk egy pillantást a Display Week konferencián bemutatott 10K-s BOE tévére. Aki viszont nem a felbontást hajhássza, annak inkább a Samsung átlátszó és tükröződő OLED kijelzőit ajánlanánk megtekintésre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt