A Windows 8.x hetesítése

Stardock szoftverek IV.

Még két program maradt. Az első stabil, a második pedig az előbbi oldalon emlegetett béta, ami egyébként egy Objectdock-féle megoldás a Windows 8.x kezdőképernyőjére.

Stardock ModernMix

Sok PC-tulajdonos felrója a Microsoftnak, hogy az új Windows rendszereken nem tesz különbséget, hogy az valamilyen érintőképernyős (mobil)gépen, vagy olyan asztali gépen fut, amit egérrel és billentyűzettel irányítanak, emiatt aztán a teljes képernyős Modern alkalmazások a mai Full HD-s kijelzőkön nem mutatnak valami jól. Mi több, egyenesen helypazarlók, hiába lehet belőlük akár négyet is kipakolni, meg különben is mi az, hogy nincs bezárás gomb, illetve ablakban futtatás?!

Általános beállítási lehetőségek - itt is lehet finomkodni
Általános beállítási lehetőségek - itt is lehet finomkodni

Ezt a problémát a 8.1 sem oldotta meg, bár enyhített rajta némileg, hogy amikor pl. a Modern felületű Skype-on keres valaki, bizonyos szituációkban automatikusan fél képernyőre vált.

Haladó beállítási lehetőségek – az ablakok méretének minimális korlátja van
Haladó beállítási lehetőségek – az ablakok méretének minimális korlátja van

Modern felületű Internet Explorer 11 futtatása ablakban
Modern felületű Internet Explorer 11 futtatása ablakban

Mondjuk az más kérdés, hogy mi értelme van egy IE 11-et Modern felületű módban ablakban futtatni, ha van hagyományos verzió is.  Azonban az időjárás alkalmazást így kiemelve asztali minialkalmazássá alakíthatjuk.

Stardock Launch8

Az egyetlen olyan béta szoftverük, amiért pénz is kérnek, de még ebben az állapotában is stabil.

Alapértelmezés szerint alul foglal helyet...
Alapértelmezés szerint alul foglal helyet...

A Launch8 jól mutat a kezdőképernyőn akár alul helyezzük el, akár felül.

...de ezen is lehet változtatni
...de ezen is lehet változtatni

Össszegzés

Az ingyenes szoftverekkel kezdődő teszt végére arra jutottam, hogy érdemes tenni velük egy próbát, de a 8gadgetpack kivételével a dolog kimenetele kérdéses. Amennyiben 8.0-t használ valaki, akkor jobbak az esélyei, mert ott az Aero Glass for Windows 8 is stabilan működik. Ha valaki már frissített 8.1-re, akkor két dolgot érdemes megfontolnia. Vagy beéri annak szolgáltatásaival, vagy érdemes egy teljesen profi megoldást vennie néhány dollárért, és akkor kényére-kedvére alakíthatja a Windowsát.

A Stardock szoftverek remekül teljesítettek a teszt alatt, nem okoztak lassulást, nem voltak instabilitásra utaló jelek sem, így ezek kipróbálása bárkinek ajánlott, aki esetleg hezitálna, tartva az esetleges működésbeli kockázatoktól.

Azóta történt

  • A Start gomb után a Start menü is visszakerülhet a Windows 8-ba

    Belsős információk szerint az operációs rendszer következő nagy frissítése számos változást hoz majd, az átláthatóbb termékstruktúra mellett funkcionális módosítások is lesznek.

  • Áprilisban mutatkozik be a Windows 9

    A fejlesztés még korai fázisban van, a tervek szerint jövő tavasszal kerülhet a boltokba a következő operációs rendszer.

  • Chrome OS Lightot varázsol a Windows 8-ból a Chrome

    A böngésző nemrég kiadott frissítése érdekes újítást hozott, a Modern verziót indítva ugyanis a Chrome OS-hez nagyon hasonló, teljes képernyős felületre vált.

Előzmények

  • 110 000 dollár "vérdíjat" kapott a Microsofttól egy biztonsági szakértő

    A júniusban elindított ösztönző program első, százezer dolláros díjazottja egy új támadási felületet és kapcsolódó támadási technikákat tárt fel a Microsoftnak.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.