1993. április 30.

A CERN bejelenti, hogy a World Wide Web (W3) szoftvere publikus doménre került, és a világháló mindenki számára ingyenesen érhető el.

A CERN bejelentése I.
[+]

A CERN bejelentése II.
[+]

 

Azóta történt

  • 1994. május 25.

    A CERN megrendezi a május 27-ig tartó első nemzetközi World Wide Web konferenciát Genfben. A később a „Web Woodstockjaként” emlegetett találkozón négyszáz résztvevő hagyományteremtő módon a felnőtt korába lépő világháló legfontosabb elvi kérdéseit tárgyalta meg.

  • 1955. június 8.

    Londonban megszületett Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee, aki Robert Cailliau-val együtt többek között a HTML és a HTTP protokollokat kifejlesztette, ezért a „web atyjaként” is emlegeitk. Az első weblapot a CERN munkatásaként készítette, majd már az MIT munkatársaként megalapította a W3C-t (World Wide Web Consortium), mely szervezet egyik nagy eredménye a CSS szabvány (Cascading Style Sheets) megalkotása volt.

  • 1954. szeptember 29.

    Tizenkét nyugat-európai állam megalapítja az Európai Atommagkutató Tanácsot, közismertebb nevén a CERN-t. A később Nukleáris Kutatások Európai Központjává átnevezett, de elnevezésében az eredeti rövidítést megőrző laboratórium a világ legnagyobb részecskekutató centrumává nőtt. Az intézetben született meg a hiperhivatkozásokkal egymáshoz kapcsolt dokumentumokból álló World Wide Web, azaz a világháló koncepciója is.

Előzmények