A web atyja megkapta a legrangosabb informatikai díjat

Tim Berners-Lee nemcsak nagy hatású fejlesztő és kutató, de harcos aktivista is, aki nap mint nap kiáll az internet szabadsága mellett.

A legnagyobb megbecsülésnek örvendő technológiai-informatikai díj, a Turing-díj adományozója, a Association for Computing Machinery (ACM) bejelentette, hogy 2017-ben az egymillió dollárral járó díjat az angol Tim Berners-Lee, a „web atyja” kapta, a hivatalos indoklás szerint: a World Wide Web kidolgozásáért, az első webes böngésző megalkotásáért, valamint azoknak a protokolloknak és algoritmusoknak a kifejlesztéséért, melyek a világháló működtetésében és karbantartásában kulcsfontosságúak.

Az 1955-ben született Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee (Sir, mivel a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoka) a hypertext koncepcióját már 1980-ban előterjesztette a genfi CERN-ben, aztán elhagyta az intézményt, és csak 1984-ben tért vissza, majd a HTTP-re épülő internetes, kliens-szerver alapú kommunikáció kidolgozását 1989-ben terjesztette elő projektjavaslatként. Az első, máig archivált weblapot is a CERN munkatársaként készítette el 1991-ben, tartalma a világháló egyes fontos elemeinek definíciója. A W3C-t (World Wide Web Consortium) Berners-Lee 1994-ben alapította, a konzorcium feladata protokollok és ajánlások készítése, általánosabban a világháló jövőjének meghatározása és befolyásolása.

Tim Berners-Lee mind tudósként, mind közszereplőként igen aktív, és az elmúlt években számtalanszor felszólalt azon jelenségek ellen, melyek szerinte károsan alakítják át az internetet, illetve az eredetileg megcélzott információszabadságot veszélyeztetik. Egyik leghangosabb támogatója a netsemlegességnek, harcosan kiáll a megfigyelési tevékenységek terjedése ellen, elkötelezett a mellett, hogy a nagyvállalatok és a kormányzatok megszorító lépéseitől, valamint a nagy technológiai vállalatok monopoltörekvéseitől meg kell védeni a felhasználókat, szerinte biztosítani kell, hogy a megszületése idején még valóban decentralizált platform az is maradjon.

Azóta történt

  • 1993. április 30.

    A CERN bejelenti, hogy a World Wide Web (W3) szoftvere publikus doménre került, és a világháló mindenki számára ingyenesen érhető el.

Előzmények