2007-től hazánkban is felgyorsul a digitális tévéadás terjedése

2005. március 2-i ülésén a kormány megtárgyalta és elfogadta a földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseiről és az elsődleges kormányzati feladatokról szóló előterjesztést. Az elfogadott határozat szerint a kormány elsődleges feladata a szolgáltatás elindítását lehetővé tevő szabályozási környezet kialakítása és a szükséges frekvenciák biztosítása. Ezek teljesülését követően – a tervek szerint – a szolgáltatás 2007-ben indulhat el az ország sűrűn lakott területein. A szolgáltatás fokozatos kiterjesztését követően az analóg műsorszórás teljes leállítása 2012-re várható. Az elképzelések szerint a digitális műsorszórás elindításával párhuzamosan folytatódni fog a jelenlegi műsorok analóg sugárzása is, amely lehetővé teszi a lakosság számára, hogy az átállást hosszabb távon tervezhesse.

A földfelszíni digitális televízió-műsorszórás a jelenlegi analóg műsorszóráshoz képest lényegesen nagyobb műsorválasztékot, jobb kép- és hangminőséget, mobil és hordozható vételt, valamint újfajta, interaktív szolgáltatásokat tesz lehetővé, és hosszú távon számos gazdasági és társadalmi előnnyel is jár. A digitális technológiára való átállás élénkíti a piaci versenyt, csökkenti a műsorszórás költségeit és az adóhálózat energiaszükségleteit, ugyanakkor, a hatékonyabb frekvencia-kihasználásnak köszönhetően (egy frekvencián több műsor is közvetíthető) sokszínűbbé válhat a földfelszíni műsorszórás szolgáltatáskínálata. Mindezen előnyök mellett, a digitális technológiára való átállással olyan infrastruktúra létesül Magyarországon, amely elősegíti az információs társadalom szolgáltatások terjedését, lehetővé teszi a széles sávú adatszolgáltatásokhoz való hozzáférést lakóhelytől és társadalmi helyzettől függetlenül bárki számára.

A fenti előnyöket felismerve az Európai Unió számos országában megkezdődött a felkészülés a földfelszíni digitális televízió-műsorszórás bevezetésére, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) égisze alatt pedig megkezdődött az európai digitális frekvenciaterv kidolgozása.

Azóta történt

Előzmények