2013 volt a PC-piac legrosszabb éve

A korábbi előrejelzésnek megfelelően tavaly is jelentősen, 10 százalékkal csökkent a PC-piac forgalma, éves szinten ez a legnagyobb visszaesés a szegmens teljesítményének mérése óta. A piackutató cég szerint 2013 utolsó három hónapjában az egy évvel korábbi negyedik negyedévhez képest 5,6 százalékos visszaesés volt, ami kicsivel jobb eredmény, mint az eredetileg várt 6 százalékos csökkenés.

A tavalyi év során közölt statisztikák alapján az évzáró jelentés nem okozott meglepetéseket. Ahogy az már hónapokkal ezelőtt is látható volt, az Acer és az ASUS hatalmas forgalomcsökkenést szenvedett el, előbbi 28,5 százalékkal, utóbbi 19,6 százalékkal kevesebb PC-t tudott eladni, mint egy évvel korábban. Viszont míg az ASUS más termékeivel (tablet, okostelefon) valamennyire kompenzálni tudja a bevételkiesést, az Acer egyelőre csak próbálja újra megvetni a lábát a lejtőn, de az átalakítások eredményeire még várni kell.

A Lenovo és a Dell jó utolsó negyedévet zárt, az Acer és az ASUS már kevésbé
A Lenovo és a Dell jó utolsó negyedévet zárt, az Acer és az ASUS már kevésbé

Az elsőséget tavaly nyáron átvevő Lenovo 2013 harmadik negyedévében még csak 0,2 százalékkal tudta felülmúlni a korábban sokáig listavezető HP-t, a negyedik negyedévre a különbség közel 2 százalékra nőtt – a kínai vállalat 18,6 százalékos részesedést szerzett az utolsó 3 hónapban, a HP pedig csak 16,8 százaléknyit. A Dell meglepően jól szerepelt ugyanebben az időszakban, amit főleg az amerikai piacnak (azon belül is a vállalati szektornak) köszönhet, az Acer piacvesztése miatt pedig a vállalat stabilan tartja harmadik helyét a világ legnagyobb PC-gyártói között. Az Egyesült Államokban a Lenovo 2013-at egyébként egészen elképesztő, 17,5 százalékos növekedéssel zárta, miközben a stagnáló Dellt kivéve összes konkurense a korábbinál kevesebb PC-t tudott értékesíteni.

2012-ben 349,3 millió PC fogyott, 2013-ban már csak 314,5 millió
2012-ben 349,3 millió PC fogyott, 2013-ban már csak 314,5 millió

Az IDC elemzői szerint a fordulatra 2015-ig kell várni, de az sem a növekedésről fog szólni, hanem a 2014-ben elért eredmények szinten tartásáról. Ahogy korábban is írtunk róla, az asztali számítógépek és notebookok iránti kereslet továbbra is alacsony, a fejlett országokban szinte kizárólag a kiöregedő gépek cseréje generál forgalmat, és a fejlődő régiókban pedig sokszor egy olcsó okostelefon vagy tablet jelenti az első saját számítógépet és a kapcsolatot a világhálóval. A vállalati szektorban tapasztalható élénkülés viszont a következő hónapokban talán még erősödni is fog, ahogy egyre közeledünk a Windows XP támogatásának megszűnéséhez, sok helyen ugyanis még csak mostanában kezdik el a régi operációs rendszert futtató géppark cseréjét.

Azóta történt

Előzmények

  • Átszervezéssel próbál új lendületet venni az Acer

    A tajvani gyártó az utóbbi két évben nehezen találja a helyét, a tabletek és okostelefonok térnyerése alaposan betett a PC-piacon korábban nagyon jól teljesítő vállalatnak.

  • Repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg?

    Másfél éve zuhan a PC-s piac, az elemzők még mindig nem látják a trend végét. A gépcserék ciklusa lelassult, sokaknak pedig egy tablet vagy okostelefon az első számítógépe.