Civil műholdakkal kerülnék meg az internetcenzúrát a hackerek

A Berlinben ma záródó hackerkonferencián (Chaos Communication Congress – 28C3) egy csapat azt mutatta be, hogy egy saját műholdas kommunikáció segítségével miképp gondolják felvenni a harcot az egyre nagyobb mértékben erősödő internetes cenzúra ellen – számolt be róla a BBC.

Az elkötelezett informatikusok, biztonsági szakemberek Hackerspace Global Grid néven szerveznek már jó ideje egy projektet, melynek fő célja egy civil műholdas kommunikációs rendszer megteremtése – ha néha el is felejtjük, de a műholdas rendszerek a megépítés hatalmas költségei és a szabályozások miatt döntő részben állami kézben vannak, illetve a kevés számú magánvállalkozás fölött is igen szigorú a hatósági kontroll.

Az egyik fő aktivista, Nick Farr szerint olyan erős az ellenőrzésre való törekvés, hogy a civileknek egy esélyük maradt: a világűrbe kivinni a netes kommunikációt, hogy megmaradjon az információszabadság – Farr itt elrettentő példaként a készülő, egyelőre elhalasztott bevezetésű új amerikai szerzői jogi törvényt (Stop Online Piracy Act – SOPA) hozta fel, mely igen nagy szabadságot adna a weboldalak blokkolására.

Gondok számolatlanul

A szervezők szerint magánszemélyek már bocsátottak fel (főként léggömbökkel) kisméretű eszközöket, műholdakat, ezek általában nagyon rövid ideig működtek, de az igazi nagy probléma, hogy pénz híján a szerkezetekkel való kapcsolattartás, a követés nem sikeres.

Mivel a szaktudást a részvevők biztosítani tudják, maga a műholdas technológia pedig elérhető, ezért a legnagyobb gond a földi bázisállomások létrehozása és működtetése, ami nagyon sokba kerül. A projekt szervezői ezért – a nyílt forrás szellemét követve – egy olyan elképzelést vázoltak fel, amelyben nem nagy kapacitású és képességű kevés földi állomás szolgáltatna, hanem sok, korlátozott képességű állomást kapcsolnának össze egy elosztott hálózatba – reményeik szerint ezeknek az állomásoknak a létrehozási és üzemeltetési költségei olyan szintűek, hogy azokat szimpatizáns magánszemélyek is képesek előteremteni. Az egyik szervező fordított GPS-ként jellemezte a projektet: „A GPS arra használja a műholdakat, hogy kiszámolják, mi épp hol tartózkodunk, ez pedig megmondaná nekünk, hogy épp hol vannak a műholdak. Felhasználhatnánk a GPS-koordinátákat, de javíthatnánk a helyzet-meghatározás pontosságán a fix földi pontokkal.”

A stuttgarti főszervező szerint az első három, prototípusnak szánt földi állomást már jövő év első felében üzembe helyezhetnék, hogy a jövő évi hackertalálkozón a modell működtetésének tapasztalatairól beszámolhassanak. A 26 éves Armin Bauer elmondta, hogy egy állomás körülbelül 100 euróba kerülne, így vélhetőleg sokan megengedhetnék maguknak, hogy felállítsanak egy ilyet, így bővítve a földi hálózatot.

A BBC által megkérdezett szakértő szerint önmagában technikai akadálya nincs az alacsony pályán keringő „maszek” műholdak működtetésének, ám az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az olcsó megoldások miatt ezek az eszközök csak egy-két óráig működőképesek. A hackerprogram a szakértő szerint technikailag igazából akkor lenne sikeres, ha képesek lennének geostacionárius pályára állítani eszközeiket, ám az ekkor már számottevő késleltetés miatt újabb problémát kellene megoldaniuk. Emellett, és ez talán az igazi nagy, megoldásra váró gond, bármely ország bármikor hozhat nemzetbiztonsági okokból egy olyan törvényt, amely ezt a tevékenységet korlátozza vagy letiltja.

Azóta történt

Előzmények