2 év lejtő után elindult a PC-s piac

Az IDC szerint az első negyedévben újra fellendülésnek indult a globális PC-s piac.

Az IDC piacelemző cég jelentése szerint a globális PC-s piac két évnyi lejtő után az idei első negyedévben újra növekedési pályára állt.

A PC-s szektor éves szinten 1,5 százalékkal nőtt, ami 59,8 millió leszállított PC-t jelent az első negyedév során. Ezzel a világjárvány előtti szintekre is sikerült visszatérni. A szakértők szerint az AI-képes PC-k tovább fokozzák majd a keresletet, így a világjárvány alatti vásárlási hullámot követő lejtő után most újra fellendülés jön. Magyarázzák ezt azzal is, hogy eddig sokáig a gazdasági helyzet és az infláció miatt halogatták a vásárlást, magánszemélyek és cégek egyaránt.

Bár az USA-ban és Európában a PC-s szektor fellendülőben van, Kínában továbbra is gyenge az asztali PC-k piaca (márpedig ez az ország a legnagyobb fogyasztó). Általánosságban a laptopokat egyre jobban előnyben részesítik, főleg Kínában, mondják az elemzők. A nehéz kínai helyzet ellenére a növekedés erősödésére számítanak.

A piacot a Lenovo vezeti 23 százalékos részesedéssel, a HP és a Dell 20 és 15,5 százalékkal követi. Az Apple 8,1 százalékot birtokol a szektorból.

Előzmények