Emelkednek a chipek árai, hatalmas a nyereség a Samsungnál

Még az elemzők várakozásait is felülmúlta a Samsung: az első negyedévben 931 százalékkal nőtt a működési nyereség.

A Samsung becslései szerint az első negyedéves működési nyereségük felülmúlja az elemzői várakozásokat, mivel az AI-robbanás miatt elkezdtek érezhetően emelkedni a chipek árai, egy nagy lejtő után.

A Samsung működési nyeresége 931 százalékkal emelkedett 4,89 milliárd dollárra, és ezzel 2022 harmadik negyedéve óta a legmagasabb.

Az árbevétel ugyan 11 százalékot emelkedett éves szinten, de ez egy hajszállal elmaradt az elemzők számaitól, továbbá a befektetők sem örülnek, mert a csúcskategóriás memóriachipes üzletág számaira várnak, amely nem állt jól a riválisokkal szemben.

A NAND flash chipek iránti kereslet emelkedik, ezzel együtt a haszonkulcs is – és a nagyobb hasznot jelentő Galaxy S24 mobilok eladásai is jól állnak, sokak szerint az AI-újítások miatt.

A DRAM chipek árai az első negyedévben 20 százalékkal emelkedtek, a NAND flash chipek árai 23-28 százalékkal, mondja a TrendForce.

A Samsung az elemzők szerint HBM-téren is rákapcsol, így fokozatosan felzárkózhat az SK Hynix mellé, a legújabb és legerősebb HBM chipek a harmadik negyedévben jöhetnek. A tajvani földrengések miatt az elemzők úgy vélik, a Samsung és az SK Hynix a tervezettnél is jobban felemelik majd a chipek árait.

Mobilból a Samsung 57 milliót szállíthatott le, az átlagos vételár 30 százalékkal, 340 dollárra emelkedhetett.

Azóta történt

Előzmények