376 év börtönre ítélték a netes csalót

376 évnyi összbüntetést szabott ki egy nigériai bíróság Harrison Odiawára, egy 38 éves nigériai férfira, aki foglalkozását tekintve eddig internetes csalóként, ezután pedig fogvatartottként fogja tengetni életét. A férfi közel kétmillió dollárt csalt ki egy amerikai vállalkozótól, bizonyos George Robert Blake-től.

A szájberbűnöző egy 20 és fél milliárdos egészségügyi minisztériumi szerződés ígéretével hülyítette meg az amerikait. Az akció sikere érdekében számos hamisított igazolást, szándéknyilatkozatot és előszerződést is bemutatott, többek között a nigériai gazdasági minisztérium és az említett egészségügyi tárca nevében – a vádak között így természetesen közokirat-hamisítás is szerepelt. Blake a bemutatott iratok ismeretében biztos volt benne, hogy ráköszönt a gazdagság, ezért volt hajlandó egyre több és több pénzt áldozni a projektre, saját vállalkozása, a Quest Exloration and Development és magánvagyonának terhére.

A lagosi bíróság előtt koronatanúként Blake is megjelent, és hangja alapján azonosította is Odiawát, akivel állítása szerint legalább száz alkalommal beszélt telefonon. A megvádolt nigériai elképesztően gyenge védekezése, amely egy internetcaféban bejelentkezve maradt ismeretlen felhasználó által hátrahagyott telefonszám ötletszerű felhívásáról szóló mesében merült ki, nem hatotta meg a bírót – az 58 vádpontból 48-at megalapozottnak talált, ezért 376 évnyi börtönbüntetést szabott ki.

Az ítélet egybevág a 2003-ban létrehozott Gazdasági és Pénzügyi Bűncselekmények Bizottságának (EFCC) azon törekvésével, hogy elrettentsék az internetes csalókat az ország nevével mára már összefort bűncselekményforma gyakorlásától. Becslések szerint Nigériában az e-mailes csalás annyira elterjedt és sikeres, hogy az ország bevételének jelentős részét – az olaj és a kakaó után – ez a bűnözési forma adja. A Transparency International listáján Nigéria a második legkorruptabb ország – a feketelistát Banglades vezeti.

Azóta történt

Előzmények