Börtönbüntetést hozott a memóriabotrány

Újabb ítéletek születtek abban a büntetőeljárásban, amelyben négy memóriagyártó, a Hynix, az Infineon, az Elpida és a Samsung vezetőit vádolták meg azzal, hogy 1999 és 2002 között egymással rendszeresen tárgyalva, kartellként mesterségesen tartották magasan a DRAM memóriamodulok árait. A Samsung három kereskedelmi vezetője hét, illetve nyolchónapos börtönbüntetést kapott, valamint mindegyiküket 250 ezer dolláros pénzbírsággal is sújtotta az ügyben eljáró amerikai bíróság.

A Samsung már korábban elismerte a vádakat, ezért tavaly októberben 300 millió dolláros rekordbírságot szabott ki rá a bíróság. Ezzel összesen 731 millió dollárra rúgott az ügyben kiszabott pénzbüntetések összege, ebbe a szintén koreai 185 milliót, a német Infineon pedig 165 milliót fizetett bele.

"Igazi elrettentés csak akkor születik, ha a gazdasági bűncselekményekben vétkeset letöltendő szabadságvesztéssel sújtjuk, nem csak pénzbüntetéseket szabunk ki a nagyvállalatokra" – nyilatkozta Alberto Gonzales, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere. "Világos üzenetet szerettünk volna megfogalmazni, hogy keményen fellépünk minden gazdasági összeesküvéssel szemben, legyen az külső vagy belső, amely az amerikai fogyasztókat megkárosítja."

Azóta történt

Előzmények