3,8 billió dollár folyhat idén az ICT-piacra

A Gartner tavaly nyáron még 4,1 százalékos növekedéssel számolt az ICT-piacon 2014-ben, tegnap kiadott előrejelzésében azonban már csak 3,1 százalékos bővüléssel számol a neves piackutató vállalat – ez azonban még mindig lényegesen jobb teljesítmény lenne, mint a 2013-as 0,4 százalékos emelkedés.

A Gartner minden kategóriában (eszközök, adatközpontok, vállalati szoftverek, IT szolgáltatások, telekommunikációs szolgáltatások) növekedéssel számol, az egyik fő hajtóerő továbbra is a vállalati szoftverek és a kapcsolódó szolgáltatások értékesítése lesz, de 2013-mal ellentétben idén az eszközök forgalma is növekedni fog, és az IT szolgáltatások piacán is számottevő bővülésre számítanak. A vállalat elemzői szerint a PC-k, notebookok, tabletek és okostelefonok közötti határok elmosódása miatt a jövőben egyre inkább az ár és nem a funkció lesz a legfőbb megkülönböztető faktor.

Forrás: Gartner
Forrás: Gartner

A most publikált becslést a Gartner szerint főleg a telekommunikációs szektor vártnál valószínűleg gyengébb teljesítménye miatt kellett lefele módosítani, egyre több ugyanis a kábeles telekommunikációs megoldásokat nélkülöző háztartás, és a meglévő előfizetéseket is egyre kevesebben és ritkábban használják. Kínában jelentősen csökkentek a percdíjak, Nyugat-Európában pedig hatalmas verseny indult az új előfizetőkért és a már meglévők megtartásáért.

Ami az IT szolgáltatásokat illeti, a Gartner a becsültnél itt is valamivel alacsonyabb növekedésre számít, felmérésük szerint ugyanis a vártnál gyorsabb a felhőalapú megoldások adoptálása a különböző adatközponti és hosztolási szolgáltatások helyett.

Azóta történt

  • 600 főt küld el a NetApp

    A világ egyik legnagyobb vállalati tárolórendszereket gyártó cége a kormányzati megrendelések visszaesésére hivatkozva döntött a leépítés mellett.

Előzmények