600 főt küld el a NetApp

Alkalmazottainak mintegy 5 százalékát, 600 főt tervez elbocsátani a vállalati tárolórendszereket gyártó NetApp. A kaliforniai cég tavaly már végrehajtott egy 900 fős léepítést, egy, az Amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelethez tegnap benyújtott dokumentum szerint pedig a vállalat vezetése elfogadott egy átszervezési tervet, melynek értelmében újabb létszámcsökkentést fog végrehajtani a nyári hónapokban.

A NetApp szerint az átalakítás azért szükséges, mert a mostani gazdasági környezetben megcsappantak az IT-jellegű költések. A Gartner néhány hónapja közzétett előrejelzésében 3,1 százalékos, tehát 2013-hoz képest nagyjából 100 milliárd dolláros bővüléssel számol az idei évre, ez azonban a teljes ICT-szektorra értendő – bár a piackutató cég szerint pont a telekommunikációs beruházások fognak a legkisebb mértékben növekedni 2014-ben. A terv szerint a NetApp az erőforrásait stratégiailag fontos területekre koncentrálná, és egyúttal a mostani környezetnek megfelő méretűre karcsúsítaná szervezetét. Az átalakítás 35-45 millió dolláros költsége a folyó pénzügyi év április végével lezáruló utolsó negyedévében fog lecsapódni.

A NetApp előző pénzügyi évében csak 1,6 százalékos bevételnövekedést tudott elérni, ellentétben a korábbi három év átlag 22 százalékos éves emelkedésével. A februári, harmadik negyedéves eredményeket ismertető konferenciahíváson a vállalat a kormányzati IT-költések csökkenésével indokolta saját üzleti teljesítményének gyengülését.

Előzmények