A brit miniszterelnök is korlátozná a fiatalok internetes hozzáférését


Gordon Brown brit miniszterelnök a Downing Street-i rezidencián tegnap megtartott szokásos sajtótájékoztatóján háborút hirdetett a média és az internet erőszakos tartalmai ellen.

A kormányfő kijelentette, hogy a mára már tűrhetetlenné vált helyzetben a szülőknek minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy megvédhessék gyermekeiket a káros befolyásoktól. Beszédében hivatkozott a Nagy-Britanniában mostanában mind szélesebb körben terjedő erőszakos bűnözésre, s e jelenséget összekapcsolta az interneten könnyedén elérhető, erőszakot sugárzó tartalmakkal. Mint elmondta, személyesen sürgeti a brit média-felügyeletet, az Ofcomot, hogy olyan szoftvert adjanak a szülők kezébe, mellyel korlátozhatják a gyermekek hozzáférését a szexuális és erőszakos tartalmú internetes oldalakhoz. Mindezt kormányzati feladatnak tekinti, s megígérte, hogy a kormány megvizsgálja azt is, hogy a vélhetően káros termékek forgalmazását és reklámozását illetően kell-e új szabályokat bevezetni, hogy céljukat elérjék. Brown a cenzúra vádját elhárította, egészséges önvédelemnek nevezte a tervezett intézkedéseket.

Brown nyilatkozata gyakorlatilag válasz arra a közfelháborodásra, amely a közelmúltban, a Nagy-Britanniát megrázó, gyakran fiatalkorúak által elkövetett véres bűncselekmények nyomán támadt fel.

Azóta történt

Előzmények