Őszre ígérik az első netes cenzúrarendeletet az EU vezetői


Az Európai Unió vezetői egy terrorellenes intézkedéscsomag keretében internetes tartalomszabályozást is be kívánnak vezetni, ugyanis a tegnapi brüsszeli tárgyalásokon felmerült az a javaslat is, hogy büntessék azon weboldalakat, a weboldalak készítőit, akik bombagyártási metódusokat tesznek közzé a világhálón.

Az őszig elkészítendő rendelkezések tervezetei között emellett szerepel majd a légi közlekedés utasainak szigorú (az amerikai rendszerhez hasonló) nyilvántartásba vétele, adataik tárolása is – ígérte meg tegnap Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa, miután az Európai Bizottság a nagy-britanniai merénylettervek és a jemeni robbantás után összeült megtárgyalni a teendőket.

Az internetszolgáltatók szembe kell nézzenek azzal, hogy képtelenek voltak megakadályozni a bombagyártásról szóló oldalak megjelenését, s az egyszerűen tűrhetetlen, hogy bizonyos emberek az internet segítségével más embereket gyilkoljanak, az ilyen információk továbbadása nem tartozik a szólásszabadság körébe – jelentette ki Frattini. A biztos javaslata szerint kriminalizálni kell az ilyen oldalak készítését és közzétételét, mivel megengedhetetlenül nagy számban fordulnak elő a hálón ezek a tartalmak.

Újságírói kérdésre az uniós tisztségviselők cáfolták, hogy lehetetlen lesz megtalálni az oldalak forrását, illetve letiltani ezeket szájtokat. Mint egyikük elmondta, ennek semmiféle technológiai akadálya nincs, csakis jogi, majd a hivatalnok – elég furcsa csavarral – Kínára hivatkozott, mondván, jól látható, hogy lehet a tartalmakat blokkolni, ha megvan hozzá a szándék.

A szolgáltatók szövetsége (Internet Services Providers’ Association – ISPA) viszont tiltakozik a tervezet ellen, mivel véleményük szerint ez a lépés a szolgáltatókat is felelőssé tenné a tartalmakért, s ez által kriminalizálná őket. Az ISPA szóvivője szerint a szolgáltatók egyszerű csatornaként működnek, akárcsak a posta; a szolgáltató nem kiadó, szerverei csak tárolóeszközök, s nincs joga a harmadik fél, a felhasználó által elhelyezett tartalmakat ellenőrizni.

A brit kormány szóvivője ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy a 2006-os terrorellenes törvény felhatalmazása alapján eredményes, feltehetőleg vádemeléssel végződő nyomozások indultak a brit szolgáltatóknál elhelyezett olyan oldalak ügyében, melyek a bombakészítési útmutatókat tartalmazták, viszont a jogi problémák miatt kevés sikerrel jártak a külföldi szervereken található oldalak esetében.

Hogy a tervezett intézkedések érvénybe léphessenek, ahhoz mind a 27 tagállam egyöntetű jóváhagyására lenne szükség, ellenkező esetben az egyes országoknak egyenként kell meghozniuk a szükséges módosításokat.

Azóta történt

Előzmények