A CPU-piacon a helyzet változatlan

Noha mind az Intel, mind pedig az Advanced Micro Devices erős forgalomról számolt be az első negyedévben, a két vállalat piaci erőviszonyai gyakorlatilag nem változtak. Az x86-os mikroprocesszorok piacának 83,6 százalékát mondhatja magáénak az Intel, míg az AMD részesedése 14,9 százalék – áll a Mercury Research legfrissebb jelentésében. A piac fennmaradó 1,5 százalékán a VIA Technologies és a Transmeta osztozik.

Az erőviszonyok a korábbi negyedéves adatokhoz képest csupán elenyésző mértékben változtak: az Intelnek a korábbi három hónapos időszakban 83,7, az AMD-nek pedig 14,7 százalékos volt a részesedése. Dean McCarron, a piackutató cég vezető elemzője úgy látja, hogy az AMD szerény növekedése az ún. white box PC-k, szerverek és noteszgépek forgalmának emelkedésével magyarázható. A sunnyvale-i gyártó kis mértékben feljebb tornászta piacrészét a szerverpiacon is, ám e szegmensben is jelentős az Intel dominanciája – tette hozzá.

A Mercury Research jelentése figyelembe veszi a Microsoft Xbox játékkonzolban található Intel-chipek forgalmát is. Ennek figyelmen kívül hagyásával körülbelül egy százalékkal csökken az Intel részesedése.

Azóta történt

Előzmények