A finneké a világ legversenyképesebb gazdasága

A Világgazdasági Fórum (WEF) októberben megjelent Globális Versenyképességi Jelentése szerint a tavalyi évhez hasonlóan az idén is Finnország érdemelte ki a legversenyképesebb gazdaság címét. A második helyen az Egyesült Államok áll, melyet Svédország, Tajvan, Dánia és Norvégia követnek – adta hírül az InfoPark innovációs hírlevele.

Az adatok egy 140 ország 8700 üzleti vezetőjére kiterjedő közvélemény-kutatás eredményeit tükrözik. A kérdőív a gazdasági növekedés kulcsfontosságú elemeit vizsgálta, különös tekintettel egyes makrogazdasági elemekre, a fejlődési folyamatot támogató közintézményekre, valamint a technológiai felkészültség és az innováció színvonalára.

Finnország az elmúlt négy év során harmadik alkalommal került a Növekedési Versenyképességi Mutató rangsorolásának élére. Az ország kimagasló teljesítményt ért el makrogazdasági szinten és a közintézmények minősége terén, nyert megállapítást a felmérésben. Továbbá, állítja a WEF jelentése, a finn magánszektor erős készséget mutat az új technológiák és az innovációs kultúra befogadása iránt. A skandináv országhoz hasonlóan az Egyesült Államok ugyanazt a helyezést kapta, mint egy évvel korábban. A Fórum megállapította, hogy Amerika technológiai fölényét visszaveti az ország közintézményeinek gyengébb teljesítménye és makrogazdaság mutatói.

A többi észak-európai ország is az első tíz közt szerepel: Svédország a harmadik, Dánia az ötödik, Norvégia a hatodik, Izland pedig a tizedik helyen áll. A tízes listán a skandináv országok és az Egyesült Államok mellett Tajvan (4), Szingapúr (7), Svájc (8) és Japán (9) szerepel. A többi európai ország esetében a legkiugróbb fejlemény az Egyesült Királyság előrelépése a tizenegyedik helyre, valamint az újonnan csatlakozott uniós tagállamokat messziről megelőző Észtország huszadik rangja. A további kelet-európai országok rangsorolása a következőképpen alakult: Szlovénia 33, Litvánia 36, Magyarország 39, Cseh Köztársaság 40, Szlovák Köztársaság 43, Lettország 44, Lengyelország 60, Horvátország 61, Románia 63, Szerbia-Montenegró 89. Hazánk a tavalyihoz képest hat kategóriával került lejjebb. A korábbi 15 tagországból Olaszország teljesített a leggyengébben: a 2001-es huszonhatodik szintről a negyvenhetedikre esett vissza.

Azóta történt

Előzmények