A Google kombinálja a chatet és az emailt

Évtizedes falat készül ledönteni a Google – elhatározták, hogy ötvözik az emailt az azonnali üzenetküldő alkalmazásokkal. Be kell látnunk, ehhez valóban semmi másra nincs szükség, mint egy megkövesedett berögződés felrúgására, hiszen technikailag ma már semmi sem indokolja, hogy külön alkalmazásként gondoljunk a levelező- és a chatkliensre.

A pár héten belül elinduló Google Chat szolgáltatás a keresővállalat népszerű ingyenes levelezőszolgáltatásába, a GMailbe integrálva kínálja majd a netes csevegés, illetve, ha gépen telepítve van a Google Talk program, akkor akár az élő szavas beszélgetés lehetőségét. A Google Chat automatikusan felveszi listájára a Google Talk és Gmail kapcsolatainkat, így levelezés közben természetesen azt is látjuk, hogy közülük ki aktív az adott pillanatban. A program naplózni is tudja a netes beszélgetéseket, amelyeket úgy tárol, mintha egyszerű eletronikus levelek lennének – persze ez a szolgáltatás kikapcsolható.

A Google Chat használatához semmilyen programot nem kell telepíteni a gépre, elég belépni a Gmail-fiókunk webes felületére. Ezzel a megoldással a cég az üzenetküldő programok egyik legnagyobb gyermekbetegségét küszöbölte ki. Míg egy program telepítése nem jelent gondot a saját otthoni PC-nk esetében, addig egy munkahelyi gépnél már akadály lehet, de hasonló falakba ütközött eddig, aki egy ismerősnél vagy internetkávézóban a netre felugorva nézte meg a levelezését. A Google-nél bíznak abban, hogy ezzel a kényelemmel sok felhasználót nyerhetnek meg, és növelhetik a Google Talk – illetve a Google Chat – részesedését az IM-piacon, amelyhez a riválisokhoz képest túl későn csatlakoztak.

Azóta történt

  • Google: szívd fel, begyem...

    Megjelent a Google Desktop harmadik verziója. Ha engedjük neki, a program minden apró információt – személyeset is – összegyűjt, amit a gépen talál.

Előzmények

  • Google videotéka a neten

    Filmek, sorozatok és sportközvetítések ömlenek majd a Google új, fizetős szolgáltatásából.