A Google tenger alatti kábelt épít a Csendes-óceánon – vagy mégse?


Forrás: joyoftech.com

Ha az informatikai sajtó elmúlt fél évben megjelent cikkeit nézzük, akkor úgy tűnik, mind több jel utal arra, hogy a Google ki akarja terjeszteni tevékenységét a távközlési iparágra is: folyamatosan rebesgetik a „GPhone” megjelenését, a vállalat beszállt az amerikai frekvenciaversenybe, Nagy-Britanniában is tárgyalnak hasonlóról stb. S ma a Wall Street Journal azt az Ausztráliából származó értesülést elemzi, mely szerint a Google befektetőként megjelenne egy csendes-óceáni kábel lefektetésének vállalkozásában is – vagyis elsőre úgy tűnik, egy új telekommunikációs nagyhatalom kibontakozásának lehetünk tanúi.

Ezekkel az információkkal azonban egy baj van – állapítja meg a legutóbbi hírre reagálva például az Information Week is – : egyelőre mind csak szóbeszéd. Az Egyesült Királyságban zajló mobilfrekvencia-árverésen való részvételt Barry Schnitt, a Google szóvivője tagadta az Information Weeknek küldött levelében. Hasonló a helyzet a Unity nevű, 2009-re elkészülő tenger alatti kábel esetében is; az ezzel kapcsolatos értesülést „bizalmas forrásból” szerezte meg az ausztrál Commsday.com, ám a Google szóvivője erre a hírre is kitérő választ adott. A Google hálózati érdeklődése nem kétséges, mivel hatalmas adatközpontjaik együttműködése egyre jobb minőségű és mind nagyobb kapacitású összeköttetéseket igényel – mondta el a szóvivő –, ezért érdekük a fejlesztés, mivel e központok szerte a világon mindenütt megtalálhatóak.

Az Information Week tudósítója mellett több lap szakértője is kétkedve fogadta a Google állítólagos terveit, ám azt nem zárják ki, hogy közvetetten, üzleti érdekeiktől vezettetve valamilyen módon megjelennek majd mint befektetők a szélessávú kapcsolatokat fejlesztő cégek között.

Azóta történt

Előzmények