A GTA IV nem tett csodát, visszaesett a videojáték-piac

Most már jól látszik, hogy az április végén megjelent Grand Theft Auto IV nem hozta meg a várt megváltást a konzolgyártóknak, a játék hatalmas sikeréből jóformán csak egyetlen cég, a szoftvert kiadó Take-Two Interactive profitált. Az amerikai piacot vizsgáló NPD Group friss jelentéséből kiderül, hogy a teljes videojáték-piac (szoftverek, hardverek, kiegészítők) 1,12 milliárd dollárt ért májusban, ami éves szinten ugyan jelentős, nagyjából 37 százalékos bővülést takar, az áprilisi 1,23 milliárd dolláros forgalmat azonban ezúttal nem sikerült elérni.

Ettől függetlenül a hónap legsikeresebb szoftvere összetettben továbbra is a délszláv bevándorló, Niko Bellic kalandjait megörökítő, Xbox 360 és PlayStation 3 platformokra egyszerre megjelent GTA IV volt: a kegyetlen brutalitása miatt támadott játékból májusban összesen 1,31 millió példányt vittek haza Észak-Amerikában (a tengerentúlon a játék máig durván 4,1 milliós eladást ért el). A szoftvert tehát vitték, mint a cukrot, a jelek szerint azonban elsősorban azok, akiknek már volt otthon új generációs konzolgépük.

Erre lehet következtetni legalábbis abból, hogy májusban mind Xbox 360-ból, mind PlayStation 3-ból kevesebbet adtak el, mint áprilisban: múlt hónapban fordított a Sony annak ellenére, hogy gyakorlatilag egyetlen húzócím sem jelent meg a játékgépéhez: a japán vállalatnak 209 000 PlayStation 3-at sikerült eladnia, míg a Microsoft saját terepen mindössze 187 000 Xbox 360-on tudott túladni. A hónap nyertese ezúttal is a Nintendo Wii, melyből májusban 675 000 darabot vittek haza az amerikai üzletekből.

„A GTA IV sikere, úgy látszik, nem hat a PS3 és az Xbox 360 forgalmára, júniusra ettől függetlenül kis mértékű növekedés várható az apák napja és a ballagások miatt” – kommentálta a számokat Anita Frazier, az NPD Group elemzője. A piackutató ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a 2008-as esztendő mindenképpen sikeresebben zárul majd a videojáték-ipar számára, mint a 2007-es: a teljes forgalom május végéig elérte a 6,6 milliárd dollárt, év végére pedig meghaladhatja a 21 milliárd dollárt is. A videojáték szoftver- és hardvereladások 2007-ben összesen 17,94 milliárd dollárt tettek ki – csak az Egyesült Államokban.

Azóta történt

Előzmények