Nem érezhető a GTA IV megjelenése az áprilisi konzoleladásokon

Hiába érkezett meg a hónap végén az idei esztendő talán legjobban várt, megjelenése óta rekordot rekordra halmozó videojátéka, a Grand Theft Auto IV, mindez alig volt hatással a szoftver két hardverplatformjának múlt havi tengerentúli eladási mutatóira – derül ki az NPD piackutató legfrissebb gyorsjelentéséből. Igaz, a játék gyakorlatilag a hónap végén (április 29-én) futott csak be, de az utolsó héten így is eladtak belőle 2,9 millió példányt. Az NPD egyébként megerősíti a Microsoft kezdeti becsléseit: áprilisban minden playstationos változatra csaknem két xboxos verzió jutott a játékból és a hónap szoftveres toplistáját is ez utóbbi vezeti.

A két rivális újgenerációs konzolból ugyanakkor csaknem darabra ugyanannyi fogyott áprilisban: Xbox 360-ból 188 ezer, PlayStation 3-ból pedig 187 ezer eladott példányt becsül az NPD. Bár a teljes amerikai videojáték-ipar forgalma az egy évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva 47 százalékkal nőtt, a hardvereladások komolyan visszaestek a márciusi periódushoz viszonyítva, amikor becslések szerint 262 ezer Xbox 360-at és 257 ezer PlayStation 3-at vittek haza a vásárlók az üzletekből.


A Sony GTA IV-es Playstation-csomagja: egyelőre nem érezni a hatását

A hardvereladások ilyen mértékű visszaesése még az elemzőket is meglepetésként érte, az NPD-nél azonban úgy látják, hogy a GTA IV húzóhatása valószínűleg inkább ebben a hónapban érvényesül majd. Egy másik elemzőcég, a Lazard Capital értékelése szerint a forgalomra a korai húsvét is rányomta a bélyegét – az ünnepi időszakban ugyanis rendszerint nagyobb a vásárlási kedv, azt követően azonban többnyire a forgalom visszaesése jellemző.

A Nintendo játékkonzoljára azonban a jelek szerint nem vonatkozik ez a megállapítás, ráadásul a Wii-t egyáltalán nem érinti a GTA IV megjelenése sem – az innovatív kontrollerrel ellátott videojáték továbbra is óriási sikernek örvend az Egyesült Államokban. Márciusban a szezonhoz mérten rekord mennyiséget; 720 ezret adtak el belőle, de az érdeklődés áprilisban sem csökkent számottevően – a múlt hónapban nagyjából 714 ezer eladott Wii-vel kalkulál az NPD.

A szoftveres toplistát a Grand Theft Auto IV xboxos változata vezette áprilisban, nagyjából 1 850 000 példánnyal, ezt követi a Wii-re fejlesztett Mario Kart Wii (1 120 000 példány), és csak harmadik a playstationos GTA IV, melyből néhány nap alatt egymillió darab kelt el.

Azóta történt

Előzmények

  • Zúz a GTA IV

    Az április végén megjelent videojáték első héten elképesztő bevételt termelt a kiadónak, megdöntve minden korábbi rekordot.

  • Sony: Európa a miénk!

    A rossz kezdet után összeszedte magát a PlayStation 3, amely eladásait tekintve legalább az öreg kontinensen beérte az Xbox 360-at.

  • A Microsoft mindenképpen többet kaszál a GTA IV-en

    A negyedik Grand Theft Auto játékosok millióit csábíthatja az online partikba, mellyel elsősorban a netes szolgáltatást pénzért kínáló Microsoft járhat jól.