A GVH-rajtaütés a Microsoft Magyarországnál

A Gazdasági Versenyhivatal honlapján tegnap megjelent közlemény szerint a GVH július 19-én előzetes értesítés nélkül rajtaütést tartott a Microsoft Magyarország Kft.-nél, mert azt „észlelték” – vagyis feltehetően alapos gyanú merült fel –, hogy a vállalat gazdasági erőfölényével visszaélve törvénysértést követ el, s a magyarországi szoftverterjesztőket olyan magatartásra kényszeríti, mely korlátozza a versenyt.

Mint az index tudósításából kiderült, a Microsoft ellen indított vizsgálat (egyik?) katalizátora egy informatikai vállalkozás, az Open SKM Agency Kft., a StarOffice kizárólagos magyarországi forgalmazója lehetett. Ez ügyben megkerestük őket, s indokaikról érdeklődtünk.

Az Open SKM Agency Kft. képviselője az IT.news kérdésére elmondta, hogy valóban nyújtottak be panaszt néhány hónappal ezelőtt a Gazdasági Versenyhivatalhoz, mert a tavaly megjelent StarOffice8 forgalmazása kapcsán számukra hihetetlen és kétségbeejtő helyzettel találták magukat szembe. Amikor ugyanis cégük felkereste a magyarországi disztribútorokat, gyakorlatilag mindenütt merev elutasításra találtak, a kereskedők elzárkóztak a termék elől, mondván, nem érdekeltek a program forgalmazásában. Ezt a kft.-nél meglehetős értetlenséggel fogadták, mivel a Sun által fémjelzett programcsomag tekintélyes márkának számít, s éppen azért vágtak nagy reménnyel az üzletbe, mert – bár a Microsofttal versenybe szállni roppant nehéz – a jelenlegi magyarországi gazdasági helyzetben arra számítottak, hogy a kereskedők két kézzel kapnak egy minőségi, ám a konkurenciáénál jelentősen olcsóbb termék után. Ám, mint kiderült, azt a lehetetlen helyzetet tapasztalták meg, hogy a disztribútorok leginkább csak egyféle terméket árusítanak: „Olyan ez, mintha Magyarországon csak Opelt lehetne venni az autókereskedőknél, mert a többit nem árusítják” – nyilatkozta az Open SKM Agency Kft. munkatársa. Hivatalosan egyetlen kereskedő sem indokolta döntését, ám informális úton szerzett adatok alapján felmerült annak a lehetősége, hogy egy nagy cég, melynek termékeit forgalmazzák, esetlegesen olyan feltételeket szab árui megjelenéséhez, mely korlátozza a kereskedők gazdasági szabadságát is.

A kft. ezek után nyújtotta be panaszát a GVH-nak, mely körülbelül négy hónapos előkészület után 19-én végül kiszállt a Microsoft Magyarországhoz, s erről tegnap levélben értesítették a kft.-t is.

A hivatal közleménye szerint a GVH nem állítja, hogy törvénysértés történt, mindössze a felmerült gyanú igazolását vagy elvetését igyekeznek elérni. Ami nem kevés ideig fog tartani, mivel a szabályozás szerint akár háromszor 180 nap, tehát másfél év is eltelhet az eljárás lezárásáig.

A Microsoft képviselője érdeklődésünkre levélben közölte, hogy konkrét összeütközésük korábban az Open SKM Agency Kft.-vel nem volt, a bejelentő kilétéről ők is a sajtóból szereztek tudomást, s a tervük az, hogy tisztázzák, vajon mi okozhatta a féreértést, amely alapján a kft. érdeksérelmet vél felfedezni. A partnerekkel megkötött szerződések standard szerződések, ezeket a GVH megkapta, s ezen kívül „minden olyan tervet és marketinglépést is, ami az ügy megítéléséhez szükséges”. Jelenleg hasonló jellegű akció a Microsoft ellen európai országokban nem zajlik, az Európai Bizottság és a Microsoft között épp folyó perek másról szólnak, „még akkor is, ha azoknak is a gazdasági erőfölény a kérdésük”.

 

 

 

Azóta történt

Előzmények