A HP értékesíti a legtöbb szervert

Piaci átlagot meghaladó mértékű növekedésének köszönhetően a Hewlett Packard árbevétel szerint megosztott első helyen áll az IBM-el, míg az eladott darabszám szerint immár 12. negyedéve őrzi első helyét a globális szerverpiacon – adta hírül az IDC most közzétett 2005 első negyedévére vonatkozó felmérésére hivatkozva a HP. Az amerikai IT-vállalat az előző évhez képest számított 0,9 százalékpontos növekedéssel érte el a megosztott első helyet szerverárbevétel alapján, míg az IBM árbevétele 1,4 százalékponttal esett vissza ugyanebben az időszakban.

Az összesített piacot még mindig az IBM vezeti (29,8 % piaci részesedés), de a "nagy kék" árbevétele jóval kisebb mértékben nőtt, mint a nyomában lévő Hewlett-Packardé, mely 28,1 százalékos részesedésével nagyon közel került a listavezetőhöz. A harmadik helyen is szoros a verseny, a Dell most leszorította a Sun Microsystemst a dobogóról: az előbbi piacrésze 10,8, az utóbbié pedig 9,5 százalék volt.

A fontosabb szegmensekben (X86-os, blade és Intel Itanium 2 /EPIC/-alapú szerverek) a HP mind az eladott darabszámot, mind pedig árbevételt tekintve a piaci átlag felett teljesített 2004 és 2005 első negyedévét összevetve. A vállalat által értékesített szerverek közel 95 százalékán a három legelterjedtebb operációs rendszer (Windows, Linux és Unix) valamelyikét futtatják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM
  • HP

Azóta történt

Előzmények