Éleződik a verseny a szerverpiacon

A szerverpiac 4,1 százalékkal, 12,3 milliárd dollárra nőtt az idei első negyedévben – áll a Gartner friss piaci jelentésében. Ilyen alacsony mértékű növekedést 2003 második negyedéve óta nem regisztrált a piackutató.

Az összesített piacot továbbra is az IBM vezeti, 29,8 százalékos piaci részesedéssel. A cég árbevétele azonban jóval szerényebb mértékben nőtt, mint a második helyezett Hewlett-Packardé, mely 28,1 százalékos részesedésével vészesen közel került hozzá. A harmadik helyről a Dellnek köszönhetően leszorult a Sun Microsystems: az előbbi piacrésze 10,8, az utóbbié pedig 9,5 százalék volt.

A unixos kiszolgálók 4,1 milliárd dolláros piacán még szorosabb a gyártók versenye. Itt az IBM brillírozott: 12 százalékos árbevétel-növekedéssel és 30,3 százalékos részesedéssel az első helyre ugrott. A második helyen továbbra is a HP áll 28,7 százalékkal, míg a Sun a harmadikra csúszott vissza 27,8 százalékkal. A két utóbbi unixos árbevétele visszaesett az elmúlt negyedévben.

Az Intel-kompatibilis – ún. x86-os – processzorokkal működő szerverek most 6 milliárd dollárt hoztak a gyártóknak. Itt a HP áll az élen, a Dell a második és IBM a harmadik. A Gartner külön kiemelte ugyanakkor, hogy a Sun – mely az utóbbi időben erősen nyomul az AMD Opteron chipjére épülő kiszolgálóival – a hetedik helyre jött fel.

Azóta történt

Előzmények