A kínos bejegyzések ideje lejárt

Ethan Czahor az idei év elejének peches embere, akit bár felvettek álmai állására, negyvennyolc órán belül ki is rúgták, korábbi Twitter bejegyzései miatt. Ezekben nőkön és melegeken viccelődött. Czahor azzal védekezett, hogy csípős megjegyzései ártalmatlan tréfák voltak csupán, melyeket kiragadtak a szövegkörnyezetből és úgy állították be, mintha komolyan gondolta volna.

Ahelyett, hogy megtámadta volna a cég döntését, kreatív ötlettel állt elő. Létrehozta a Clear nevű szolgáltatást, ami a Watson segítségével megkeresi helyettünk a potenciálisan sértő bejegyzéseket a Twitter, illetve a Facebook előzményeinkben, majd kilistázza ezeket. Csak egy kattintás kérdése, hogy örökre búcsút mondhassunk ezeknek, amennyiben úgy érezzük, hogy bajba sodorhat korábbi, felelőtlen énünk.

A kulcsszavakra épülő keresés nem csak a sértő kifejezéseket, hanem az egyes népcsoportokkal, nemzetekkel, sőt adott termékekkel kapcsolatos bejegyzéseinket is listázza. Az algoritmus a negatív nyelvezetű, vagy borongós posztokat is megmutatja, így a törlést követően az összkép kiegyensúlyozottabb, vidámabb személyről árulkodik majd.

A jelenleg béta verzióban működő szolgáltatásra bárki feliratkozhat, a várólistán jelenleg is több ezer ember szeretné kipróbálni a Cleart. Egyelőre nem kell érte fizetni, de a cél természetesen a segítségnyújtás mellett a pénzkeresés lesz. Mivel nem csak a szöveges üzenetek válhatnak kellemetlenné idővel, Czahor azt mondja, a következő lépés a fotók elemzése lesz. Ehhez is Watsont hívja majd segítségül, hiszen a mesterséges intelligenciának már képelemző algoritmusa is van, ezt itt lehet kipróbálni.

Aki nem adná át harmadik félnek a közösségi oldalakhoz tartozó belépési adatait, maga is próbálkozhat az előzmények végigböngészésével, de érdemes megemlíteni, hogy nemrégiben megújult a Facebook és a Twitter keresője is, így manuálisan sem olyan nehéz a megfelelő kulcsszavak alapján kitakarítani a kínos bejegyzéseket.

Azóta történt

Előzmények