A kisrészvényeseken spórol a Deutsche Telekom

Vissza az egész! – adta ki a parancsot Kai-Uwe Ricke, a Deutsche Telekom vezérigazgatója. Az internetes leánycége, a T-Online kisebbségi pakettjét négy éve a tőzsdére részvényenként 27 eurós árfolyamon bevezető DT most papíronként 8,99 euróért vásárolja vissza a csomagot a 26 százaléknyi részesedéssel bíró tulajdonosoktól. A nem túl gáláns ajánlattal érthető módon elégedetlenek a kisbefektetők, úgy érzik, a nehéz időben kiálltak a cég mellett, most azonban kisemmizték őket. Egyesek azonban még tovább reménykednek, bíznak abban, hogy végül mégis magasabb árral rukkol elő a távközlési cég, bizakodásuk tegnap 9 euró fölé hajtotta az internetes társaság papírjainak árfolyamát.

Egyelőre azonban úgy tűnik, a kisrészvényeseknek a 8,99 eurós kiszállásnál csak rosszabb választási lehetőségük van. A papírjaikat most megtartó tulajdonosok ugyan T-Online-részvényeiket egy később meghatározandó arányban Deutsche Telkom-papírokra cserélhetik, ám a DT szerint a részvényeiket most fel nem ajánlók bizonyosan rosszabbul járnak majd.

A tranzakció a cégnek 3 milliárd eurójába kerül, amit a szabad cash-flow-ból finanszíroznak. A cég ezt könnyen elő tudja teremteni, így betarthatja a 2 milliárd euró osztalék kifizetéséről szóló ígéretét.

A vételi ajánlat lezárását követően – előreláthatóan 2005 második felében – a Deutsche Telekom visszaolvasztja önmagába a T-Online-t. Az internetszolgáltatás már semmivel nem több, mint adattovábbítás, így semmi nem indokolja, hogy a vezetékes társaságtól függetlenül működjön – nyilatkozta Kai-Uwe Ricke.

Az európai távközlési piacon nem ez lesz az első eset, hogy egy anyacég meggondolja magát, és inkább visszaolvasztja magába internetes leányát, ugyanígy cselekedett két éve a France Telecom a Wanadoo-val.

Azóta történt

Előzmények