A kkv-k informatikája lesz a vezető téma a CeBIT-en

Csípd el a holnap szellemét! (Get the spirit of tomorrow!) – szabad magyar fordításban ezzel a jelszóval rendezik meg március 10. és 16 között az idei CeBIT-et. Európa legnagyobb informatikai és kommunikációs technológiai (ICT) vásárára összesen félmillió látogatót várnak a hannoveri vásárvárosba. A szervezők előrejelzése szerint 65 ország 6115 kiállítója mutatja be kínálatát, ami valamivel több a tavalyi 6105 bemutatkozónál. Szakértők szerint ez a kis növekedés is jó eredmény annak tükrében, hogy a világ ICT-kiállításai nem szerepelnek túl jól az utóbbi években. A Las Vegas-i Comdexet például tavaly nem rendezték meg, s idén elmarad az amerikai CeBIT kiállítás is. Igaz, a Comdex az idén novemberben várhatóan visszatér a vásári piacra.

A hannoveriek éppen ezért elégedettek a tavalyi és az idei kiállítószámmal és azzal is, hogy 2004-ben naponta átlag 3400-zal több látogató kereste fel a CeBIT-et, mint 2003-ban – ez a szám először növekedett az elmúlt három év összehasonlításában.

Az elmúlt évben nem minden cégnek hozott sikert az, hogy bemutatta a nagyközönségnek szórakoztatóelektronikai termékeit is (a CeBIT az it- és mobiltelefon-mániások kedvelt kiállítása), ám ennek ellenére 2005-ben folytatódni fog e termékkör térnyerése – egyebek mellett számos nagy gyártó be kívánja mutatni DVD-felvevőit. A vásár fő témája a kis- és középvállalkozásoknak szánt számítógépes szoftveralkalmazások, valamint informatikai, illetve kommunikációs megoldások felvonultatása lesz. Ennek mintegy részeként külön figyelmet szentelnek a szervezők az ICT-rendszerek outsourcingjára, azaz erőforrás-kihelyezés formájában történő igénybevételére. Ez a témakör saját helyet kap a nyolcas pavilonban. Magyarországot a jelenlegi állapot szerint 13 cég képviseli.

Azóta történt