A lassan kétéves Windows 10 támogatása ma ér véget

Az eredeti, 1507-es főverziójú rendszer nem kap több biztonsági és minőségi frissítéseket. Még így is később zárták el a csapot, mint tervezték.

Az eredeti Windows 10 támogatása a mai nappal lejár. A Microsoft jelenlegi üzletpolitikája szerint csak két változatot támogat a nagyvállalati ügyfeleknél, tehát a Current Branch for Business verziókból egyszerre. Mivel jelenleg a Creators Update bevezetési szakaszban tart, ezért a novemberi frissítés és az évfordulós frissítés kapja tovább a javításokat, a 1507-es eredeti kiadás mostantól már nem.

Eredetileg az volt a terv, hogy március 26-án állítják le a támogatást, de ezt végül mostanáig kitolták. Azok az üzleti felhasználók, akik nem telepítették egyik nagy funkcióbővítő csomagot sem, továbbra is használhatják a Windows 10-et, csak nulla frissítést kapnak hozzá a jövőben addig, míg nem lépnek tovább. Persze ilyen esetből kevés lehet, tekintve az agresszív frissítőkampányt.

Közben a vállalat azt is közölte, hogy a tervek szerint a Redstone 3 érkezésével szeptemberben a Current Branch elnevezést a félévenkénti aktív frissíés miatt Semi-Annual Channel ( Pilot)-ra változtatják, míg a Current Branch for Business Semi-Annual Channel (Broad)-ra cserélik.

Minderre persze azért van szükség, mert a Windows 10 célja a töredezettség csökkentése, viszont ha Redmondban hagyják, hogy különböző változatok szaporodjanak, nem igazán vannak előrébb, ugyanúgy rengeteg erőforrás elmegy a frissítések optimalizálására és tesztelésére. Éppen ezért váltottak a Windows as a Service működésre, tehát a tízes rendszerre már nem termékként, hanem szolgáltatásként tekintenek. Ennek előnyeiről a fenti videóban Michael Niehaus, a Windows üzletág igazgatója beszél.

A vállalati szektor nem rajong az ötletért, hogy fél-egy évente frissítenie kelljen és kötelezően új funkciók és dizájnváltoztatások között kelljen lavírozni, de - úgy tűnik - ha Windowst akarnak használni, nem lesz más választásuk. A biztonsági frissítések továbbra is elérhetőek a Windows 10 Enterprise 2015 LTSB és a Windows 10 IoT Enterprise 2015 LTSB verzióhoz.

Azóta történt

Előzmények