Lezárult a Windows 10 franciaországi adatvédelmi felülvizsgálata

Az adatvédelmi felügyelet szerint a Microsoft a figyelmeztetés után megtette azokat a lépéseket, melyek után már törvényesen működik az operációs rendszer.

A francia adatvédelmi hatóságok bejelentették, hogy lezárták azt a vizsgálatot, melynek során azt nézték meg, hogy a Microsoft Windows 10 operációs rendszerének adatgyűjtési módszerei megsértik-e a hatályban lévő adatvédelmi szabályokat.

Az információszabadságért felelős bizottság, az adatvédelmi feladatokat is ellátó CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) közel egy éve közölte, hogy aggályosnak találják a Windows 10 adatgyűjtési technológiáit, és akkor azt mondták, hogy három hónapot adnak a Microsoftnak arra, hogy változtassanak azon, hogy a Windows 10 a felhasználók beleegyezése nélkül gyűjt – ráadásul elfogadhatatlan mennyiségben – adatokat róluk.

Az eljárás – természetesen – elhúzódott, az első fenyegetéseket nem váltották be, hanem egy hosszadalmas vizsgálat következett, mely most ért véget.

A friss közleményben az szerepel, hogy a CNIL határozott fellépése eredménnyel járt, a közreműködési szándékát kinyilvánító Microsoft a hatóság felszólítására úgy változtatta meg a szoftver működését, hogy az már eleget tesz a francia adatvédelmi törvényeknek, a jogsértések megszűntek.

A Microsoft a bejelentésre reagálva hivatalosan közölte, hogy az adatvédelem számukra kiemelten fontos, és nagyra értékelik a CNIL munkáját, és a közös erőfeszítéseknek köszönhetően a felhasználóik adatai még nagyobb biztonságban vannak.

A konkrét változtatások legfontosabbjai egyébként a következőek voltak:

  • a telemetria „basic” szintjén a felére csökkentették a begyűjtött adatok mennyiségét, és ezeket is csak a szolgáltatások minőségének és biztonságosságának növelésére használják fel
  • a felhasználók pontosabb és világosabb tájékoztatást kapnak arról, hogy hirdetési célból mit gyűjtenek, ezeket az információkat hogyan használják fel, illetve módosították a telepítés menetét: a felhasználók telepítéskor dönthetnek az „advertising ID” aktiválásáról vagy deaktiválásáról, és ezt a döntésüket bármikor megmásíthatják
  • az egyes online szolgáltatásoknál szigorították a PIN-kód használatának módját (pl. letiltották a túl gyakori kombinációkat, sikertelen próbálkozásnál késleltetést vezettek be stb.)

Azóta történt

Előzmények