A litvánok nem adják ki a netes csalót az USA-nak


A litván legfelsőbb bíróság kedden meghozott határozatában visszautasította az Egyesült Államok kérelmét, melyben egy internetes csalásokkal vádolt gyanúsított kiadatását kérték. A litván főügyész szerint az állítólag online üzleteket átverő Paulius Kalpokas tetteit Litvánia területén követte el, ezért a hazai bíróság ítélkezik felette.

A 24 éves férfit tavaly ősszel tartóztatták le szülőhazájában, egy olyan akció során, melyben a litván és az amerikai hatóságok szorosan együttműködtek. Az azóta is őrizetben lévő Kalpokast hitelkártyaadatok, illetve pénz eltulajdonítása miatt kívánják bíróság elé állítani. Az adathalászatot és az adatokkal történő kereskedést közelebbről meg nem nevezett oldalak segítségével hajtotta végre. A legfelsőbb bíróság álláspontja szerint nincs olyan litván törvény, amely alapján a gyanúsítottat ki kellene szolgáltatni az őt kérő Egyesült Államoknak. „Ha az állítólagos bűncselekményeket Litvánia területén hajtotta végre [fizikailag], akkor a litván törvények élveznek elsőbbséget a vizsgálat során” – áll a határozatban, mely szerint a litván állampolgárokat is megilleti Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint a gyors bírósági tárgyalás joga, s ez a kiadatás következtében elveszne a gyanúsított számára.

Ha bűnösnek találják, akkor Kalpokas az internetes bűnözésért a litván törvények szerint maximum hat év börtönbüntetést kaphat.

Azóta történt

Előzmények