A magyarok számára kihívás a PC

Az Európai Unió polgárainak több mint egyharmada egyáltalán nem tudja kezelni a számítógépeket, nem képes olyan alapvető műveletek végrehajtására, mint például egy böngésző vagy egy szövegszerkesztő elindítása egérrel – derül ki az európai statisztikai hivatal, az Eurostat jelentéséből. A nőknél ez az arány valamivel magasabb (39%), mint a férfiaknál (34%). A jelentés azonban arra is rámutat, hogy jelentős eltérések vannak az egyes tagországok és korcsoportok között.

Magyarországon a számítógépes analfabetizmus aránya rendkívül magas, 57 százalék. Ennél rosszabb mutatóval csak Görögország (65%) és Olaszország (59%) rendelkezik. A 16-24 éves korosztályban pedig mi vagyunk a csúcstartók: nálunk a fiatalok 34 százaléka nem tudja használni a számítógépet, miközben az uniós átlag 10 százalék.

Az EU-átlag az 55 és 74 év közötti korosztályban a legmagasabb, 65 százalék, míg a 25 és 54 közöttiek körében 29 százalék. Általában Dániában, Norvégiában és Svédországban a legjobbak a mutatók.

A jelentés azt is kiemeli, hogy az iskolai végzettséggel arányban javulnak a számítógép-használati képességek is. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők között például csupán 11 százalék nem ért egyáltalán a komputerekhez, miközben 41 százalék már bonyolultabb feladatok – mint például matematikai műveletek végrehajtása egy táblázatkezelőben vagy programozás – elvégzésére is képes. Általánosságban a munkanélküliek között magasabb az e-analfabetizmus aránya, mint a teljes népesség körében – mutat rá az anyag.

Azóta történt

Előzmények