Kattints rá, nagyi!

A fiatalok, a diákok után most az időseken a sor. Az internetszolgáltatást is nyújtó UPC Magyarország összefogott a Budapesti Művelődési Központtal (BMK), s együtt igyekeznek „behálózni” a nagyikat, pontosabban megtanítani őket arra, hogy mire jó, mire való a számítógép, az internet. A humanitáriusnak tűnő cselekedeten túl minden bizonnyal azért is nyújtanak ilyenfajta támogatásokat az érintett társaságok, mert potenciális felhasználókat látnak bennük, így tehát a mostani befektetés idővel megtérül a cégeknek. Az ország nagyvárosaiban élő idős embereknek szóló programhoz a UPC idén ötmillió forinttal járult hozzá – mondta Mátrai Gábor, a UPC külkapcsolati igazgatója.

A képzési program célja, hogy az elektronikus kommunikációban való jártasság révén a harmadik korban lévők is folyamatos kapcsolatot teremthessenek a családdal, rokonokkal, az internet segítségével tájékozódhassanak az őket érintő társadalmi, kulturális, egészségügyi információkról. A 25 órás gyakorlatorientált, kiscsoportos tanfolyamokon a résztvevők megismerkedhetnek a számítógép kezelésének alapjaival és elsajátíthatják az internetezés fortélyait, a világhálón való keresés, illetve az elektronikus levelezés alapjait.

A jelképes, ezerforintos díjért elvégezhető képzés után az oklevelet szerzett nyugdíjasok a legtöbb oktatási helyszínen a tanfolyam után ingyenesen vagy kedvezményesen igénybe vehető közösségi internetelérési ponton gyakorolhatják az elsajátított ismereteket – tette hozzá Kiss Gábor, a BMK munkatársa, aki elmondta még, hogy a BMK negyedik éve szervezi a tanfolyamot, s azokon eddig már több száz időskorú végzett. A Kattints rá, Nagyi! internettanfolyam egyelőre Budaörsön, Egerben, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Veszprémben és Mezőtúron érhető el.

Az Eurostat legutóbbi, idén júniusban megjelent közlése arról tudósít, hogy az e-társdalomról készült 2005-ös adatok szerint az Európai Unió 25 tagországában a 16–74 év közöttiek 37 százaléka nem rendelkezik alapvető számítógépes ismeretekkel, s nagy különbségek a korcsoportok között. A lakosság több mint fele nem tud komputert kezelni például Görögországban 65 százalék, Olaszországban 59 százalék, Magyarországon 56 százalék, Cipruson, Portugáliában 54 és Litvániában 53 százalék ez az arány. Az 55–74 év közöttiek körében 65 százalékra, Magyarországon 84 százalékra nő ez a mérték. Hazánkban a korcsoportok között messze itt a legmagasabb az arány, míg a fiatalok ma már a közoktatásban elsajátíthatják ezeket az ismereteket, az időseknek sem motivációjuk, sem igazi lehetőségük nincs a szükséges infokommunikációs készségek megszerzésére.

Az időskori PC- és internetoktatás széleskörűen még nem megoldott. Az idősek reménytelenül elszakadhatnak a társadalomtól az ICT-eszközök használata nélkül – az internet előnyei viszont nagymértékben segíthetik ezt a csoportot az ismerősökkel való kapcsolattartásban, az egészségügyi szolgáltatások elérésében, a mindennapi ügyintézésben és az elszigeteltség érzésének leküzdésében.

Azóta történt

Előzmények