A Microsoft-Novell egyezmény vihart kavart

A korábbi versenytársak múlt héten bejelentett együttműködési szerződése nagy meglepetést okozott és vihart kavart a piaci szereplők körében.

A Microsoft

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója elmondta, hogy több, a megállapodást véleményező szakértő azt állította: ez az együttműködés megvalósíthatatlan. Ballmer szerint viszont ez a megegyezés egy új modellt és a két vállalat közötti kapcsolat kiterjesztését jelenti. A Microsoft irányítói úgy vélik, az együttműködés eredménye vonzó lesz az ügyfelek számára, hiszen az általuk használt két legfontosabb platformra alkalmazott befektetéseik közelebb hozása gyakorlati értéket képvisel számukra. Ballmer várakozással tekint a Novell-lel kezdett együttműködésre, hiszen az ő erősségük a vegyes forráskódú megoldások területe. A vezérigazgató még hozzátette: Szabadalmi problémáink megoldásával együttes erővel koncentrálhatunk a virtualizáció és a webes szolgáltatások felügyeletének területeire, így vállalataink és ügyfeleink számára új lehetőségeket teremthetünk.

A Novell

Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója is reményteli: A megállapodással a Novell megerősíti egyértelmű vezető szerepét a Linux és a nyílt forráskódú szoftverek szállítói között, a vegyes forráskódú környezetek együttműködése terén. A megállapodás eredményeképpen a Microsoft hivatalosan a SUSE Linux Enterprise rendszert ajánlja azoknak az ügyfeleknek, akik a Windows mellett Linux-megoldásokat is szeretnének használni. Emellett a Microsoft a SUSE Linux Enterprise Server frissítésére és támogatására felhasználható kuponokat juttat el ügyfelekhez, akik így használhatják a Linux együttműködő, szabadalmi szempontból védelmet élvező verziójának előnyeit, valamint a két vállalat együttműködésének eredményeit. Az informatikai vállalatok gyakran követelik meg ügyfeleiktől, hogy igazodjanak hozzájuk. Ma mi igazodunk ügyfeleink igényeihez – mondja Hovsepian. A Microsoft és a Novell segítségével az ügyfelek kihasználhatják mindkét vállalat termékeinek előnyeit vállalati infrastruktúrájuk igényeinek megfelelően. Egyetértünk abban, hogy üzleti és szabadalmi szerződéseinknek köszönhetően kiemelt szintű együttműködést kínálhatunk, és garantáljuk, hogy mindkét vállalat támogatja e megoldásokat – tette hozzá a Novell vezetője.

A szabadalmak és a kölcsönös fizetségek

A megállapodás értelmében az együttműködő felek közös kutató-fejlesztő központot hoznak létre, ahol a két cég műszaki szakértői az ügyfelekkel és a közösséggel együttműködve olyan új szoftvermegoldásokat fejlesztenek és tesztelnek, amelyek támogatják ezeket a technológiákat. A szabadalmi együttműködés keretében a Microsoft és a Novell megállapodtak abban, hogy nem indítanak szabadalmi pereket sem egymás, sem egymás ügyfelei ellen. A megállapodás biztosítja az ügyfeleket arról, hogy az informatikai környezetükben használt és üzembe helyezett technológiák megfelelnek mindkét vállalat szabadalmi előírásainak. A megállapodás részeként a Microsoft kötelezettséget vállal arra, hogy nem érvényesíti szabadalmi jogait azokkal az ügyfelekkel szemben, akik megvásárolták a SUSE Linux Enterprise Servert vagy bármely más, az egyezmény hatálya alá tartozó terméket a Novelltől. A Novell ezzel azonos tartalmú kötelezettséget vállal azon ügyfelek felé, akik a Microsofttól a Windows vagy más, a megállapodás hatálya alá tartozó termék licencét megvásárolták.

Az üzleti együttműködés keretében a Microsoft 240 millió dollár értékben vásárol a Novelltől SUSE Linux Enterprise Server előfizetői tanúsítványokat. A Microsoft a megállapodás feltételeit figyelembe véve használhatja, újraértékesítheti vagy terjesztheti ezeket a licenceket, így lehetővé teheti ügyfelei számára, hogy egy vagy több évre meghosszabbítsák a termék újabb változatainak elérhetőségét, a frissítéseket, valamint a műszaki támogatást biztosító előfizetéseiket a Novellnél. A Microsoft az elkövetkező öt évben 60 millió dollárt fektet a Linux és a Windows virtualizált megoldásainak marketingjébe, valamint a megállapodás öt éve alatt 34 millió dollárt költ egy saját értékesítési csapatra, amelynek elsődleges feladata a kombinált ajánlatra vonatkozó marketingtevékenység lesz. A szabadalmi együttműködési megállapodás keretében a Microsoft előzetesen 108 millió dollárt fizet a Novell számára, a Novell pedig az öt év alatt legalább 40 millió dollárt fizet a Microsoftnak a Novell nyílt platformra szánt megoldásaiból (Open Platform Solutions) és az Open Enterprise Server-termékből származó bevételek arányában.

Felbolydult a szabad forrású közösség

A Microsoft és a Novell számos ügyfele és partnere üdvözölte a megállapodást, köztük az Intel, az AMD, a HP, a Dell, az IBM és az SAP. Az iparági véleményhez csatlakozott Stuart Cohen, az Open Source Development Labs. vezérigazgatója is, aki szerint „a Microsoft és a Novell bejelentése jelentős mérföldkő a Linux bevezetésének történetében”. Cohen véleménye nem nyugtatta meg a nyílt forráskódú fejlesztők közösségét. Informatikai fórumokon a legelképesztőbb összeesküvés-elméletek kerültek szóba. Egyesek szerint a szerződést a Microsoft erőltette, hogy megvethesse lábát a szerverpiac azon szegmenseiben, ahol idáig a linuxos szerverek arattak. Mások szerint egyre nagyobb a veszélye, hogy a Microsoft felvásárolja a Novellt. A hisztériát csak fokozta, hogy az egyik legelterjedtebb – a Linux és a Windows közötti egyszerű fájlmegosztást lehetővé tevő linuxos – alkalmazás, a Samba fejlesztői nyílt levélben fordultak a Novellhez, amelyben rosszallják az együttműködést a Microsofttal. Az ügy pikantériája, hogy a Samba vezető fejlesztője tavaly óta a Novellnél dolgozik. Mindenesetre a Novell hangsúlyozza, hogy elkötelezett a nyílt forráskódú közösséggel való együttműködés mellett, és teljes mértékben meg kíván felelni a Linux disztribúciók és más ingyenes szoftverek terjesztésére vonatkozó GNU General Public Licence feltételeinek.

Azóta történt

Előzmények