A Microsoft és a Novell szerződésének részletei

Mint nemrég hír adtunk róla, a Microsoft Corp. és a Novell Inc. nagyszabású üzleti és műszaki megállapodást jelentett be, amelynek célja a két vállalat termékeinek jobb együttműködését biztosító megoldások fejlesztése, értékesítése és támogatása. A Microsoft és a Novell egy másik egyezményt is bejelentett, amely a két vállalat ügyfeleinek a megfelelő termékekre vonatkozó szabadalmi védelmét biztosítja. Ezek az egyezmények legalább 2012-ig hatályban maradnak.

„Többen mondták, hogy ez az együttműködés megvalósíthatatlan. Ez a megegyezés egy új modellt és a két vállalat közötti kapcsolat kiterjesztését jelenti. Véleményünk szerint együttműködésünk eredménye vonzó lesz az ügyfelek számára, hiszen az általuk használt két legfontosabb platformra alapozott befektetéseik közelebb hozása gyakorlati értéket képvisel számukra” – mondta Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. „Várakozással tekintünk a Novell-lel kezdett együttműködésre, hiszen az ő erősségük a vegyes forráskódú megoldások területe. Szabadalmi problémáink megoldásával együttes erővel koncentrálhatunk a virtualizáció és a webes szolgáltatások felügyeletének területeire, így vállalataink és ügyfeleink számára új lehetőségeket teremthetünk” – tette hozzá Ballmer.

A megállapodás eredményeképpen a Microsoft hivatalosan a SUSE Linux Enterprise rendszert ajánlja azoknak az ügyfeleknek, akik a Windows mellett Linux megoldásokat is szeretnének használni. Emellett a Microsoft a SUSE Linux Enterprise Server frissítésére és támogatására felhasználható kuponokat juttat el ügyfelekhez, akik így használhatják a Linux együttműködő, szabadalmi szempontból védelmet élvező verziójának előnyeit, valamint a két vállalat együttműködésének eredményeit.

„Az informatikai vállalatok gyakran követelik meg ügyfeleiktől, hogy igazodjanak hozzájuk. Ma mi igazodunk ügyfeleink igényeihez” – mondta Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója. „A Microsoft és a Novell segítségével az ügyfelek kihasználhatják mindkét vállalat termékeinek előnyeit vállalati infrastruktúrájuk igényeinek megfelelően. Egyetértünk abban, hogy üzleti és szabadalmi szerződéseinknek köszönhetően kiemelt szintű együttműködést kínálhatunk, és garantáljuk, hogy mindkét vállalat támogatja e megoldásokat”– tette hozzá Hovsepian.

Széles körű megállapodás

A két vállalat közös kutató-fejlesztő központot hoz létre, ahol a Microsoft és a Novell műszaki szakértői az ügyfelekkel és a közösséggel együttműködve olyan új szoftvermegoldásokat fejlesztenek és tesztelnek, amelyek támogatják ezeket a technológiákat. A Microsoft és a Novell közötti megállapodás három technikai területre koncentrál, amelyek fontos értéket és választási lehetőséget biztosítanak a piaci szereplők számára:

Virtualizáció. A virtualizáció egyike az iparág legfontosabb trendjeinek. A Microsoft és a Novell közösen dolgoznak ki virtualizációs megoldásokat Linux és Windows platformra.

Webes szolgáltatások a fizikai-, és a virtuális kiszolgálók kezelésére. A webes szolgáltatások és szolgáltatásorientált architektúrák továbbra is az egyik meghatározó többletértéket jelentik, amelyet a szoftvervállalatok közvetítenek ügyfeleik felé. A Microsoft és a Novell azon dolgozik a jövőben, hogy az ügyfelek könnyebben felügyelhessék heterogén Windows és SUSE Linux Enterprise környezeteiket, és megkönnyítsék az ügyfelek számára a Microsoft Active Directory és Novell eDirectory címtárak információinak megosztását.

Dokumentumformátumok kompatibilitása. A Microsoft és a Novell arra összpontosít, hogy javítsa az irodai alkalmazáscsomagok együttműködését. A két vállalat közösen dolgozik azon, hogy az OpenOffice és a Microsoft Office rendszerek felhasználói megoszthassák dokumentumaikat, és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy elérhetővé tegyék az Open XML és az OpenDocument formátumok közötti együttműködést biztosító adatfordítási megoldásokat.

„Az együttműködés eredményeképpen az ügyfelek Windows rendszereken virtualizált Linux, illetve a Linux rendszereken virtualizált Windowst futtathatnak” – mondta Jeff Jaffe, a Novell ügyvezető alelnöke és műszaki igazgatója. „Az ügyfelek folyamatosan érdeklődnek aziránt, hogy a virtualizáció segítségével hogyan konszolidálhatják a több operációs rendszert futtató kiszolgálóikat. A most létrejött együttműködéssel immáron lehetővé válik a Novell és Microsoft ügyfelei számára, hogy az alkalmazásaikhoz és üzleti igényeikhez megfelelő operációs rendszert válasszák” – tette hozzá Jaffe.

Szabadalmi szabadság

A szabadalmi együttműködés keretében a Microsoft és a Novell megállapodtak abban, hogy nem indítanak szabadalmi pereket sem egymás, sem egymás ügyfelei ellen. A megállapodás biztosítja az ügyfeleket arról, hogy az informatikai környezetükben használt és üzembe helyezett technológiák megfelelnek mindkét vállalat szabadalmi előírásainak.

A megállapodás részeként a Microsoft kötelezettséget vállal arra, hogy nem érvényesíti szabadalmi jogait azokkal az ügyfelekkel szemben, akik megvásárolták a SUSE Linux Enterprise Server vagy bármely más, az egyezmény hatálya alá tartozó terméket a Novelltől. A Novell ezzel azonos tartalmú kötelezettséget vállal azon ügyfelek felé, akik a Microsoft vállalattól a Windows vagy más, a megállapodás hatálya alá tartozó termék licencét megvásárolták.

„Mindkét vállalatnak kreatív megoldást kellett találnia a nyílt forráskódú és jogvédett szoftverek különálló világa közötti, szellemi tulajdonnal kapcsolatos problémákat jelentő szakadék áthidalására” – mondta Brad Smith, a Microsoft alelnöke és általános jogtanácsosa. „Ez a híd az egyes vállalatok és a nyílt forráskód közösség fejlesztéseinek elismerésére, illetve az ügyfelek számára közösen kínált lehetőségek iránti elkötelezettségre épül.”

Azóta történt

Előzmények