A Montana rendszerével a bűnelkövetők ellen

A Montana Zrt. ma a sajtó képviselői előtt működés közben, élőben mutatta be saját fejlesztésű tudásmenedzsment rendszere, az Infovadász legújabb alkalmazását, amelyet a Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében fejlesztett ki az Országos Rendőr-főkapitányság részére. Az Infovadász révén a rendőrség nyomozói a rendelkezésre álló strukturálatlan szöveges adathalmazokban és adatbázisokban, a korábban információkeresésre szánt idő töredéke alatt megtalálhatják a releváns információkat.

A brit technológiára épülő Infovadász segítségével az elektronikusan tárolt rendőrségi aktákban és ügyiratokban szereplő különböző bűncselekmények tartalom alapján összekapcsolhatók, az egyes információtöredékek csoportosíthatóak, a szoftver ezzel új összefüggések és tendenciák felismeréséhez segítheti hozzá a nyomozati szervet. A rendszer használata mind a bűnüldözés, mind a bűnmegelőzés hatékonyságát növelheti, jóllehet az ehhez szükséges legvégső lépés – az ORFK ügyviteli és ügyfeldolgozó rendszerével (Robotzsaru) történő teljes és naprakész integráció – adminisztratív okokból még várat magára – tudtuk meg Békési Tamástól, a Montana Zrt. tudásmenedzsment igazgatójától.

Az Infovadász tartalom- és tudásalapú megoldásai a bűnüldözés mellett a közigazgatás számos területén alkalmazhatóak, eredményesek lehetnek az egészségügy, az orvosi, a biokémiai és a gyógyszerkutatások világában, a banki és a biztosítási területen, de az ügyvédi irodák és a marketingcégek is profitálhatnak a használatából. A tudásmenedzsment rendszer a levéltárak számára is hatékonyan használható megoldás, a jövő kutatóközpontjainak pedig elengedhetetlen informatikai eszközévé válhat.

„A hagyományos kereső lényege, hogy keres. A ma széles körben használt keresőprogramok hihetetlen számú találatot eredményeznek, melyek áttekintéséhez tulajdonképpen további, intelligens keresőkre lenne szükség. Az Infovadász másképpen fogja fel a feladatot: az Infovadász veleje, hogy talál. A végtelen sok találat helyett a tartalmilag fontos és releváns információkat találja meg. Használatával az elektronikus formában meglévő adatokból a tapasztalatok szerint 60%-kal több tartalmilag releváns információt nyerhetünk, a jelenleg keresésre fordított idő 9 százaléka alatt” – emelte ki a rendszer legfontosabb tulajdonságát Vadász Pál, a Montana Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az ORFK részére 2007. október végén átadott rendszert a Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében elnyert 400 millió 600 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból és 193 millió 308 ezer forint önrész keretösszegből, 24 hónap alatt hozta létre a Montana Zrt. által vezetett konzorcium, melynek tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) és a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (MTA NYTI) is. Az „Európai Rendőrségek számára Tudásmenedzser Szakrendszer kifejlesztése” elnevezésű pályázat keretében az ORFK-nál pilot projektként megvalósított Infovadász alkalmazás nyelvi adaptálás után bármelyik európai rendőrségnél bevezethető.

Azóta történt

Előzmények