A Mozillának nem kell a Google pénze

A Firefox böngészőt gyártó nonprofit vállalkozás, a Mozilla közzétette 2014-es naptári évi adóbevallását. Tavaly a teljes bevétel a támogatásokkal együtt 329,5 millió dollár volt, ez nagyjából 15 millióval több, mint egy évvel korábban. A pénz jelentős része a Google-től érkezett, megállapdásuk alapján járt a pénz a Firefoxból indított keresések után.

A pénzügyi igazgató szerint az idei év még jobb lesz, annak ellenére, hogy 2015-ben már a Google nem ad pénzt a társaságnak, hiszen az alapértelmezett keresőmotort az USA területén a Yahoo-ra, Kínában a Baidura, Oroszországban pedig a Yandexre cserélték. Jim Cook nem árult el részleteket, de azt mondja, nagyon erősek lesznek a pénzügyi eredményeik, tekintettel az alternatív keresőkkel történt megállapodásokra.

A Mozilla keresésekből származó bevételei jellemzően egy fix szerződéses összegből és a Firefox által generált forgalom alapján számolt extra díjakból adódik. A nonprofit vállalat a pénzt nem fizeti ki a tulajdonosoknak, hanem igyekszik tehetséges mérnököket és programozókat felkutatni. Jelenleg nagyjából ezer alkalmazottjuk van világszerte, amihez még hozzájön tízszer ennyi önkéntes is.

Azóta történt

Előzmények

  • Szakított a Mozilla és a Google, a nyertes a Microsoft

    Úgy tűnik, a Google-nak most már nem érdeke a konkurens böngésző támogatása, és a Yahoo! kapva kapott a lehetőségen.

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?