A Navigator biztos a dolgában

A közigazgatási szektor különböző területein elérhető megtakarítások átlagosan 16 százalékos költségcsökkentést jelenthetnek. Az első 3 éves ciklusban több mint 5 milliárd forint az elérhető megtakarítás évente, az első 3 éves ciklus utáni időszakban, a technológiai update megvalósulása után pedig 5,8 milliárd forint megtakarítást jelenthet, ha az informatikai erőforrásokat outsourcing rendszerben üzemeltetik. A számítás végeredménye és az ajánlat: 6720 Ft/felhasználó/hó. Ezekkel az adatokkal találkozhattunk a piac egyik feltörekvő tagjaként számon tartott Wallis-érdekeltségű NAVIGATOR Zrt. e heti tájékoztatóján, amihez persze rögtön tegyük hozzá, ezek az összegek csak akkor lennének „megfoghatóak”, ha mindenhol a közigazgatásban kiszerveznék az informatikai erőforrásokat. Ez több okból sem lehetséges, gondoljunk csak például a szigorú adatvédelmi szempontokra. A több mint száz főt foglalkoztató it-cég gyaníthatóan nem véletlenül most próbálja meg növelni jelenlétét a közigazgatási szektorban, hisz tudvalevő, hogy az elavult géppark (a 300 ezret meghaladó PC-k fele 3 évnél öregebb) és a heterogén hardverkörnyezet okán, no meg a közbeszerzésnél olcsóbb beszerzési lehetőségek miatt biztonságosan elérhető az átlagos 16 százalékos költségcsökkentés, amit a NAVIGATOR kikalkulált.

A NAVIGATOR tapasztalatai szerint a közigazgatási szektor különböző területein különböző mértékű megtakarítások érhetők el az informatikai rendszer üzemeltetése terén:
- az önkormányzati költségvetési intézmények esetén akár 20 százalék is lehet
- a központi költségvetési intézmények esetén 25 százalék érhető el
- az oktatási intézmények területén 15 százalék körüli lehet a megtakarítás
- az egészségügyi intézményeknél az első 3 évben csak a többletköltések foghatóak vissza. A szintrehozás után évente kb. 15 százalék megtakarítás jelentkezhet

Napjainkban az informatika sokkal nagyobb mértékben fejlődik, mint ahogy azt a közszféra követni tudja. Fejlődési üteme messze meghaladja a többi iparágét, egyre összetettebb és bonyolultabb a technológia, amikhez folyamatosan nagyobb teljesítményű számítógépekre lesz szükség, ezért törekedni kell, hogy a közigazgatás technológiai lemaradását pótolják, mégpedig költséghatékony módon. A NAVIGATOR véleménye szerint a költségek növelését nem kívánó, azonnal érezhető modernizálást jelentő megoldás az informatikai erőforrások szolgáltatóhoz történő kihelyezése. A közigazgatásban jellemző módon jelenleg belső munkatársak látják el az informatikai feladatokat, de hasonlóan a versenyszférához, itt is lehetőség van az erőforrás-kihelyezésre. A Total IT Outsourcing keretében (ahol az üzemeltetés mellett a teljes eszközpark bérlésére is lehetőség van), operatív lízinggel vehetők igénybe a munkaállomások, így az adott intézmény erőforrást vesz igénybe, és nem terméket vásárol. A költségek átrendeződése és a költséghatékonysági mutatók javulása, a szerződésben garantált biztonsági színvonal, a folyamatos rendelkezésre állás és a speciális szakemberek általi azonnali problémamegoldás sok esetben az it-outsourcing javára mozdíthatják a mérleg nyelvét.

Azóta történt

  • Erősít a Navigator

    A Minor Rendszerháztól igazolt kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettest az erőforrás-kihelyezésben utazó vállalat.

Előzmények

  • Varázsige-e az „outsourcing”?

    A Deloitte elemzése szerint nem csodaszer az outsourcing. Egy hazai it-cég azonban állítja, az informatikai rendszer kihelyezése akár egyharmados költségcsökkenést is eredményezhet.