Varázsige-e az „outsourcing”?

A Deloitte Consulting LLP által néhány hónapja közzétett tanulmány szerint a világ több nagyvállalata, amelyek korán megragadták az IT és üzleti folyamatok kihelyezésében rejlő lehetőségeket, mostanra egyre gyakrabban viszik vissza e tevékenységeket a saját falaik közé, és keresik az alternatív megoldásokat. Meglepő módon a résztvevők leggyakrabban éppen azokkal a területekkel voltak elégedetlenek, amelyek esetében a hagyományos outsourcingtól eredetileg javulást vártak, pl. a költségek és a folyamatok összetettsége. A "Calling a Change in the Outsourcing Market" (Változások az outsourcing piacon) című tanulmányból kiderül, hogy a résztvevők 70 százaléka erősen negatív tapasztalatokat szerzett az outsourcing projektek során, és mára sokkal körültekintőbben jár el a tevékenység kihelyezéssel kapcsolatos kérdésekben.

Minden negyedik résztvevő ismét házon belül oldja meg a korábban kiszervezett funkciókat, miután ráébredtek, hogy a szervezeten belül sikeresebben és/vagy alacsonyabb költségszinten tudják ezeket biztosítani, míg 44 százalék egyáltalán nem tapasztalt költségmegtakarítást az outsourcing eredményeként. A résztvevők 57 százaléka viselt olyan további költségeket, amelyekről eredetileg azt gondolta, hogy a beszállítóval kötött szerződés már tartalmazza. A tanulmányban résztvevő vállalkozások csaknem fele a rejtett költségeket jelölte meg az outsourcing projektek során leggyakrabban előforduló problémaként.

Vannak akik az elemzővel ellentétesen látják a piaci lehetőségeket. Az informatikai outsourcing ma már tisztán üzleti döntés – jelentette be a NAVIGATOR Informatika Zrt., a hazai informatikai piac egyik vezető IT-outsourcing vállalata szerdai sajtótájékoztatóján, mely megállapítással nehéz is lenne vitatkozni, annál is inkább, mivel konkrét számításokkal bizonyították állításukat, miszerint az informatikai outsourcing szinte bármelyik cég és intézmény számára több mint 30 százalékos, azonnal megmutatkozó költségcsökkenést eredményezhet.

A NAVIGATOR a Wallis Csoport három informatikai vállalkozásának (NAVIGATOR Informatika Kft., AM-IT Rt., Wallitrade Kft.) összeolvadásával jött létre, és vált a hazai informatikai piac egyik jelentős IT-outsourcing vállalatává. Az EuroWeb International-lel 2005-ben kötött akvizíciós megállapodás erős nemzetközi pénzügyi hátteret biztosít a cég működéséhez, melynek fő tevékenységi területe továbbra is a napjainkban dinamikus fejlődésnek indult informatikai erőforrás-kihelyezés.

„Az EuroWeb International nagy utat járt be az Internet szolgáltatástól az IT-outsourcing-ig. Profiltisztításunk célja a hazai IT outsourcing piaci potenciáljának kiaknázása. A NAVIGATOR Informatika Zrt.-vel egy a hazai piacon professzionális csapatnak lettünk a tulajdonosai, amely az EuroWeb International hátterével akár Magyarország – és a kelet-európai régió – egyik vezető informatikai vállalatává fejlődhet az elkövetkezendő években” - mondta Törő Csaba, az EuroWeb International vezérigazgatója.

Törő beszámolt arról is, hogy a 2005. évi árbevétel közel 1, 5 milliárd Ft volt, a nyereség meghaladta a 35 millió Ft-ot. Hozzátette még, hogy a több mint 100 főt foglalkoztató vállalat szakértői csapata az informatika minden területére kiterjedt széleskörű tudással és tapasztalattal rendelkezik, valamint különös figyelmet fordít az új technológiák lehető legrövidebb idő alatti, szakértői szintű elsajátítására is. A cég 80 ügyféllel áll hosszútávú szerződésben, és közel 4 000 felhasználó üzemeltetését végzi. Legnagyobb ügyfelei közé tartozik az Antenna Hungária, a Wallis Csoport, az Ericsson Magyarország, az Országos Vérellátó Szolgálat.

 

 

Fajlagos költségek (eFt) (2 telephely, 100 végpont) Forrás: NAVIGATOR

  Insourcing   Outsourcing
   1 hónap  1 év  1 hónap 1 év 
Egy főre jutó költség   13  157 106 
100 főre jutó költség   1 305  15 659 882  10 584 

Azóta történt

  • Lengyelországban terjeszkedik az Ericsson

    A telekomcég gőzerővel építi menedzselt szolgáltatási hálózatát Közép-Európában – ezúttal a Netia lengyel szolgáltatóval.

  • A Navigator biztos a dolgában

    A közszférában is olcsóbb lehet az informatikai háttér – állítják az it-outsourcing művelői. Érdemes tőlük is ajánlatot kérni.

  • Erősít a Navigator

    A Minor Rendszerháztól igazolt kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettest az erőforrás-kihelyezésben utazó vállalat.

Előzmények