A neten is csúcsot dönt az új Harry Potter

A héten a szívbajt hozta az amerikai Harry Potter-rajongókra az az e-mail, melyet az Amazon.com és a Walmart.com – mint később állították, tévedésből – küldött ki nekik. Ebben arról tájékoztatták a sorozat szombaton megjelenő legújabb, Harry Potter és a félvér herceg című részét előre megrendelő vásárlókat, hogy a kötet a vártnál később landol majd postaládájukban, noha korábban azt ígérték: még a premier napján eljut mindenkihez. Később mindkét online bolt visszaszívta a megrendelők ezreit feldühítő közleményt, és közölte az érintettekkel, hogy tévedés történt, a könyv az eredeti tervek szerint jut el mindenkihez.

Az Amazon.com szóvivője a Reuters kérdésére válaszolva elmondta: nem tudják, hogy emberi mulasztás vagy számítógépes hiba miatt, de hiba történt. Az mindenesetre érdekes egybeesés, hogy a két kereskedőnél egyszerre jött elő ugyanaz a baki. Valószínűbb, hogy a rájuk váró logisztikai rémálmot igyekezett elhessegetni a két cég a késedelmet valószínűsítő e-maillel. Ám nem számoltak a fanatikusok reakciójával, a hírre ugyanis sokan a rendelés visszamondását fontolgatták.

A kötetből csak az Egyesült Államokban 10,8 millió példányt nyomtak. Az Amazon éppen a héten jelentette be, hogy a hatodik rész minden korábbi rekordot megdöntött: eddig több mint 1,4 millió példányra adtak le előrendelést az internetes boltban. (Jellemző, hogy a korábbi csúcstartó az ötödik rész, a Harry Potter és a Főnix Rendje volt 1,3 millió előrendeléssel.) Márpedig ennyi áru – ráadásul határidős – kiszállításának megszervezése aligha egyszerű feladat.

Azóta történt

Előzmények