A Novell nem félti a NetWare-t

Amint arról tegnap hírt adtunk, a Microsoft a múlt hét végén egy sajtóközleményt adott ki, melyben a Yankee Group felmérésére hivatkozva állította, hogy a Novell NetWare-felhasználók túlnyomó többsége két éven belül Windowsra, illetve kisebb részben Linuxra áll át. Az elemzőcég adatai szerint a megkérdezett 100 Novell-ügyfélből 80 költözik át Microsoft operációs rendszerre, míg a fennmaradó 20-ból 14 a Red Hat Enterprise Linuxot választja.

A Novell azonban – mint a cég lapunkhoz eljuttatott reakciójából kiderül – vitatja a felmérés függetlenségét és hitelességét. Mint írják: a szoftvervállalat újdonságait bemutató éves BrainShare konferencia közeledtével – a rendezvény az idén március 20-án vette kezdetét – a riválisok gyakran igyekeznek hasonló, kevés kézzelfogható tényt tartalmazó közleményekkel elterelni a figyelmet az eseményről.

Az idézett felmérés eredményével szemben a Novell úgy látja, hogy napjainkban igen alacsony a NetWare szerverről más szerverre történő átállások száma. Ennél sokkal egyértelműbb tendencia – állítják –, hogy a Windows szerverektől elmozdulnak a felhasználók a nyílt forráskódú technológiák, a Linux irányába, így a kérdés sokkal inkább az, hogy a Windows meddig tud még ellenállni a Linux egyre erősödő támadásának. „A Novell a SUSE Linux révén mára üldözöttből üldözővé lépett elő” – fogalmaznak.

Azóta történt

Előzmények