A TASZ látni szeretné az APEH-BSA megállapodás szövegét

Nagy port kavart a múlt héten az az esemény – melyről helyszíni tudósításban számoltunk be –, ahol az APEH és a BSA (Business Software Alliance) megállapodást írtak alá, mely szerint a nagy szoftvercégek érdekeit védő, az üzleti szoftverek jogtisztaságáért küzdő civil szervezet az APEH munkatársainak tanfolyamokat tart, hogy munkájuk során könnyebben felismerhessék a cégeknél található illegális szoftvereket.

Ez az együttműködés már önmagában is kételyeket ébreszthet (és ahogyan az internetes fórumokon látható: ébresztett is), hiszen – ahogyan Michnai Attila találóan megfogalmazta a hvg erről szóló tudósításában –: „Az adóhivatal ugyanis, cserében a revizorainak a BSA szakemberei által nyújtott szakmai képzésért, gyakorlatilag semmi olyasmivel nem szolgál, ami ne lett volna már eddig is törvényben előírt kötelessége. Legalábbis ez derül ki a két aláíró, Szikora János APEH-elnök és Georg Herrnleben, a BSA Közép-Kelet-Európai igazgatójának szóbeli ismertetőjéből.”

De ami végképp érthetetlen – s a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lépése is ennek köszönhető –, az a szerződés titkosítása, amely egy állami szervezet esetében ilyen módon nem történhet meg. Az IT.news kérdésére ugyanis, hogy a szerződés tartalma nyilvános-e, azt a választ kaptuk, hogy a hazai szokásjog alapján az ilyen iratok tartalmaznak titoktartási kikötéseket is, ezért az APEH honlapján nem lesz hozzáférhető a megállapodás eredeti szövege.

Miután tudomást szereztünk a TASZ szándékáról, megkerestük az érintetteket, de érdeklődésünkre egyelőre csak Földes Ádám, a TASZ adatvédelmi és információszabadság programvezetője reagált. Ő elmondta, hogy pénteken valóban benyújtották a szerződés szövege iránti kérelmüket az APEH-hoz, s a hivatalnak 15 napja van arra, hogy kiadja, illetve 8 napja, hogy megtagadja a szerződés nyilvánosságra hozatalát. A TASZ a szöveg ismerete nélkül egyelőre nem óhajt nyilatkozni.

Update: Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy Friderikusz Sándor ATV-n vezetett napi műsorában március 13-án vitáznak az érintettek képviselői.

Azóta történt

Előzmények