Elérhető az APEH-BSA szerződés szövege

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet akciója eredményesnek bizonyult: az APEH tegnap feltette honlapjára a BSA-val kötött együttműködési megállapodás teljes szövegét.

Ezzel az együttműködést illető egyik fő kifogás már nem áll, a titkosítást – a jogvédő társaság határozottságának köszönhetően – elfelejthetjük. Ugyanakkor maradhat még jó néhány fenntartásunk. Minimálisan az – ahogyan Kolláth György alkotmányjogász fogalmazott találóan egy tévévitában –, hogy még ha jogilag meg is állja majd a helyét ez a szerződés – erről feltehetően a TASZ szakértői hamarosan véleményt fognak mondani –, ám „méltatlan az APEH-hez”, nem azonos kategóriájú és súlycsoportú partnerek kívánnak együtt dolgozni. Hiszen az lehet az első kérdés: miért éppen a BSA? Az a szervezet, mely alapítása óta támadások kereszttüzében áll, amelyik etikátlan magatartásával Magyarországon oly mértékben lejáratta magát, hogy csak „szoftverrendőrségként” emlegetik. Ha informatikai szakértőkre van szüksége az APEH-nek, akkor vajon pont ők voltak a legjobb választás?

Számtalan – minimálisan etikai – kifogás emelhető az együttműködéssel szemben. Az egyik – nyilván majd még sokat vitatott – pont így hangzik: „A BSA megadja az APEH-nek a rendelkezésére álló vagy általa megszerezhető információt, amely a jogellenes cselekmények megelőzéséhez vagy leküzdésében segíthet, amennyiben a kérdéses adatszolgáltatás összhangban áll saját adat- és titokvédelmi szabályzatával.” Ha az adóhivatal mindezt saját berkein belül valósítja meg, szavunk nem lehetne, mert bár árulkodni csúnya dolog, bizonyos információkhoz, tippekhez nyilván csak így juthatnak hozzá. Ám itt arról van szó, hogy egy civil szervezettel – mely ráadásul nagy hatalmú szoftvercégek érdekeit óvja – a magyar állam egyik legfontosabb hivatala besúgói szerződést közt. Akárhogy is nézzük, ez a tevékenység szimpla feljelentés, az APEH gyakorlatilag besúgóként alkalmazza a BSA-t.

Mindez távlatilag és a hivatal tekintélyét illetően roppant helytelen. Ha én alapítok egy civil társaságot, s az a mániánk, hogy lebuktassuk a számlát nem adó piaci árusokat, akkor velem is szerződik majd az APEH?

Azóta történt

Előzmények