A zenéből él az Apple

Továbbra is az iPod és nem a januárban bemutatott inteles Mac számítógépek voltak az Apple második üzleti negyedévének motorjai. Az április 1-jén véget ért három hónapos időszakot a vállalat 410 millió dolláros, részvényenként 47 centes nettó nyereséggel zárta (amely 41 százalékkal több, mint egy évvel korábban), miközben az árbevétel a bázis 3,24 milliárdjáról 4,36 milliárd dollárra nőtt. A Wall Street ennél valamivel jobb forgalmat, de gyengébb eredményt várt – írja a Reuters.

Az elmúlt negyedévben 8,5 millió iPodot értékesített az Apple, 61 százalékkal többet, mint egy éve, miközben a Macekből 4 százalékkal kevesebb, 1,11 millió fogyott. Az iPod-biznisz – ideértve az iTunes zeneboltban eladott dalokat és videókat is – a vállalat teljes árbevételének 50 százalékát hozta, míg a Mac számítógépek 36 százalékért felelősek.

Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy a Mac-eladások megtorpanása – mely a vásárlók kivárására vezethető vissza – az elmúlt negyedévben is tapasztalható volt. Mert noha már januárban bejelentették az első „Intelmekeket”, néhány termék csak februárban került piacra, míg a Power Mac és iBook sorozatok konverziója még várat magára. Oppenheimer szerint a terveknek megfelelően az év végére teljesen befejeződik a platformváltás.

A jelenlegi negyedévre a vállalat 4,2–4,4 milliárd dollár közötti árbevételt és részvényenként 39–43 cent nyereséget vár. Ez alatta marad az elemzői prognózisoknak, a tőzsdezárás utáni kereskedésben mégis emelkedett a cég papírjainak árfolyama, mivel a befektetők szerint az Apple ezúttal is visszafogta előrejelzését. (A vállalat januári prognózisa is jóval gyengébb nyereséget valószínűsített a mostaninál.)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Megállíthatatlan az iTunes

    Újabb mérföldkőhöz érkezett az internetes zenebolt, amely egyelőre sikert sikerre halmoz. Túl az egymilliárdon.

  • Süketel az Apple

    Kaliforniában bíróság elé citálják a vállalatot az iPod zenelejátszók halláskárosító potenciálja miatt. Károsultak még nincsenek.

  • Nagyot kaszált az Apple

    Negyedéves jelentések: az iPodnak köszönhetően jól megy az Apple-nek, és túlzottan óvatos az eBay.