Lopott-e az Apple?

Az mp3-lejtászókat gyártó Creative Technology szabadalombitorlási pert indított az Apple ellen és egyben bepanaszolta a céget az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál (ITC) is. A szingapúri vállalat azt állítja, hogy a Zen médiajátszóiban alkalmazott – és nemrég szabadalomként is bejegyzett – kezelőfelületet és menürendszert másolta le az Apple az iPodokban. Az mp3-lejátszók piacán jelentős hátránnyal második helyen álló ázsiai cég ezért a bíróságtól a jogsértés azonnali megszüntetését és határozatlan összegű kártérítést követel, az ITC-től pedig az iPodok amerikai forgalmazásának betiltását várja.

A Creative 2001-ben nyújtotta be a kérdéses kérelmet a szabadalmi hivatalhoz, amely tavaly augusztusban jegyezte be azt. Iparági szakértők már akkor biztosra vették, hogy ezek után a szingapúri cég pert indít az Apple ellen, a kérdés csak az volt, mikor.

A vállalat beadványából kiderül, hogy a kezelőfelület már 2000-ben bemutatkozott a Nomad Jukebox névre keresztelt lejátszó prototípusában, és azóta minden újabb Nomad és Zen termékben ezt használják. 2001-ben a Creative és az Apple tárgyalásokat folytattak egy esetleges együttműködés lehetőségeiről. Ezek során Steve Jobs vállalata jelezte, licencelné a kérdéses megoldást, ám a Creative ezt a kérést akkor elutasította. Az iPod nem sokkal később, 2001 októberében jelent meg a piacon.

A Creative most éppen nincs jó formában. Mint két hete közzétett harmadik üzleti negyedéves jelentéséből kiderül, a márciussal véget ért három hónap alatt 114 millió dollár veszteséget könyvelt el, amiért elsősorban a zenelejátszók drasztikus árcsökkenése és a már korábban bejelentett átszervezés költségei voltak felelősek.

Azóta történt

  • How to Dismantle an iPod

    A U2 együttes és az Apple együttműködésének gyümölcse az újabb U2-dizájnú iPod-lejátszó – olcsóbban, mint az előző.

  • Késni fog az új iPod?

    Egy elemzői értesülés lejtmenetbe küldte az Apple részvényeit. Állítólag nem átütő siker az iPod nano.

  • Nem kényszermunkások gyártják az iPodokat

    Az Apple vezetői tagadják a Mail on Sunday vádjait, vizsgálatuk alapján megfelelőek a munkakörülmények kínai üzemeikben.

Előzmények