Nem véd meg az adathalászoktól a Safari

A Mac-felhasználók jobban teszik, ha a platform alapértelmezett böngészőjét, a Safarit egyelőre elfelejtik, és helyette egy olyan alternatívát telepítenek, amely nem engedi be őket szó nélkül az ismert adathalász oldalakra – ez az egyik konklúziója a vásárlási tanácsokat és teszteket közlő Consumer Reports legutóbbi felmérésének. Az Egyesült Államokban komoly véleményformáló erővel bíró, négymillió példányban terjesztett magazin ezúttal azt vizsgálta, hogy milyen arányban esnek áldozatul az amerikai internetezők a különféle internetes csalásoknak és támadásoknak.

Több mint 2000, internet-hozzáféréssel rendelkező háztartás vontak be kutatásba, amelyből kiderül, hogy bár a kémprogramok és az egyéb rosszindulatú programok most kevesebb gondot okoznak a felhasználóknak, mint korábban, az adathalász támadásoktól továbbra is van miért félni. Az eredményeket a lakosságra vetítve megállapították, hogy 6,5 millió háztartás internetező tagjaitól csaltak ki az elmúlt két évben személyes adatokat online, azaz minden 13. háztartás vált az adathalászat áldozatává. Ezek 14 százaléka veszített pénzt is a csalások miatt, melyek többnyire bankok vagy aukciós szájtok weblapjára kísértetiesen hasonlító oldalra csalják el a felhasználókat, és szedik ki belőlük ott a belépéshez szükséges azonosítókat.

Az adathalászat platformfüggetlen, elméletben ugyanolyan valószínűséggel találkozhatnak vele a Windows-, Linux- vagy Mac-felhasználók, az utóbbiak mégis nagyobb veszélyben vannak, mivel az Apple operációs rendszerén alapértelmezett böngészőből, a Safariból hiányzik a phishing elleni védelem. Míg más browserek – többek között az Internet Explorer, a Firefox és az Opera – már jó ideje figyelmeztet, ha gyanús weboldallal találkozik, a Safari szó nélküli betölti ezeket is. Ezért a Consumer Reports azt javasolja, hogy a Mac-felhasználók (és a Safarival netező windowsosok) használjanak más böngészőt mindaddig, amíg a Safariba nem kerül adathalászat és más rosszindulatú oldalak elleni védelem. „A maces phishingstatisztikák igen érdekesek voltak. Az apple-ös felhasználók meg vannak győződve róla, hogy a vírusok és a kémprogramok miatt nem kell aggódniuk. Csakhogy a Macen az e-mail a gyenge pont” – mondta Jeff Fox, a magazin műszaki tartalmakért felelős szerkesztője, utalva arra, hogy az adathalászat általában e-mailekben küldött webcímekkel operál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények