Az Apple túlnőtt a Google-ön

Tegnap óta az Apple a kaliforniai Szilícium-völgy legértékesebb vállalata. Az iPod-, iPhone- és Mac-gyártó részvényinek árfolyama a szerdai kereskedési nap végén, 1,45 százalékos növekedés után, 179,30 dolláron állt meg, aminek köszönhetően a Steve Jobs irányította cég piaci értéke 158,8 milliárd dollárra kúszott fel, és ezzel – ha csak kevéssel is, de – megelőzte Google-t. Utóbbit a piac tegnap 157,2 milliárdra értékelte.

Arra, hogy az Apple többet érjen, mint a Google, az internetvállalat 2004-es tőzsdei bevezetése óta nem volt példa – e tekintetben is történelmi a fordulat. Váratlannak azonban nem tekinthető. Elemzők már tavaly decemberben azt prognosztizálták, hogy az iPhone várható nemzetközi sikerének köszönhetően a Google beelőzésére egy-két éven belül sor kerül.

Az Apple piaci értéke az utóbbi években látványosan emelkedett, a vállalat sorra hagyta le amerikai PC-gyártó riválisait. Először, 2006-ban a Dellt, ami óriási elégtétel volt Steve Jobs számára, akinek 1997-ben – mikor ismét átvette az akkor komoly pénzügyi problémákkal küzdő Mac-gyártó irányítását – Michael Dell azt üzente: a legjobbat akkor teszi a céggel, ha lehúzza a rolót, és kifizeti a részvényeseket. A Dell piaci értéke ma 50,8 milliárd dollár, harmada az Apple-ének.

Ha a Szilícium-völgyben már nem is, az amerikai informatikai szektorban azért még akadnak a Jobs-birodalomnál is nagyobb vállalatok, egészen pontosan kettő: a 170,4 milliárd dollárt érő IBM és a 254,8 milliárdos értékével magasan vezető Microsoft.

Azóta történt

Előzmények