Jövőre a mobilokra is megérkezik a Flash

A Flash Player következő kiadása nemcsak asztali számítógépeken és notebookokon fut majd, hanem a mobiltelefonok többségén is – jelentette be a platformot fejlesztő Adobe. Ezt a hírt nagyon régóta várták már a mobiltulajdonosok, akik a támogatás hiányában, illetve a Flash Lite által biztosított korlátozott támogatás mellett a webes multimédiás tartalmak nagy részétől el voltak zárva. Az Adobe által közölt adatok szerint az interneten elérhető videók 75 százaléka, a játékoknak pedig 70 százaléka ezen a platformon keresztül jut el a felhasználókhoz.

Az Adobe Flash Player 10.1 nyilvános béta-verziója még az idén megjelenik Windows, Macintosh és Linux operációs rendszerekre, valamint a Windows Mobile és Palm webOS-alapú mobilkészülékekre, a Google Androidra és Symbian OS-re portolt változat pedig várhatóan 2010 elején készül el. A szoftvercég azt is bejelentette, hogy együttműködik a RIM-mel is a blackberrys verzió fejlesztésében, tehát gyakorlatilag az összes nagy cég készülékére elkészül majd a lejátszó, egyedül iPhone-ra nem. Mégpedig az Adobe szerint azért nem, mert az Apple továbbra sem ad meg minden támogatást a portoláshoz.

A multiplatformos fejlesztésnek a Flash mellett elkötelezett Open Screen Project létrehozása adott lendületet. E mozgalomhoz számos meghatározó chip- és készülékgyártó csatlakozott, most a sor a Google-lel bővült, mely az Android operációs rendszer révén érdekelt a piacon.

A lejátszó új kiadásába számos, a mobiltelefonok igényeihez szabott újítás került. A program többek között nagy mértékben támaszkodik a grafikus processzorokra a videók és animációk lejátszásakor, ami az Adobe közleménye szerint erőforrás- és akkukímélő megoldás; támogatja a multi-touch érintésérzékeny kijelzőket, a mozgásvezérlést és a gyorsulásmérős modelleket is. A még béta-állapotú szoftver képességeiről a vállalat két videót tett közzé az interneten.

A Flash Player 10.1 végleges változatának kiadását a jövő év első félévére tervezi az Adobe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények